Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Nouă abordare terapeutică ar putea preveni leziunile pulmonare după un transplant de plămâni

Nouă abordare terapeutică ar putea preveni leziunile pulmonare după un transplant de plămâni

Specialiștii de la Northwestern Medicine, Statele Unite, au descoperit o potențială țintă terapeutică în plămânul donatorului care poate preveni insuficiența primară a grefei (PGD) la beneficiarii de transplant.

În transplantul de organe solide, rata de succes a transplantului pulmonar este scăzută, doar jumătate dintre pacienți supraviețuind peste cinci ani.

Un factor important al complicațiilor timpurii și ulterioare, după un transplant pulmonar, este insuficiența primară a grefei, a declarat dr. Scott Budinger, șeful secțiilor de îngrijire pulmonară și terapie intensivă, specialist în boli ale căilor respiratorii, și autorul senior al studiului.

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine lucrează de mai mulți ani pentru a aborda PGD, o leziune acută potențial letală a plămânului fragil transplantat, care apare în primele zile după operație.

În 2017, ei au publicat o descoperire critică: după transplant, celulele imune din sânge, numite monocite non-clasice (NCM) care provin din plămânul donatorului, activează o cale care atrage neutrofile dăunătoare ale gazdei  în plămânul nou transplantat. Aceste constatări au sugerat că vizarea celulelor NCM în plămânii donatorilor ar putea împiedica dezvoltarea PGD. Cu toate acestea, opțiunile de tratament care au rezultat din această cercetare au rămas limitate.

„Majoritatea opțiunilor de tratament disponibile pentru PGD sunt tratamente simptomatice, care nu tratează neapărat procesul real al bolii în sine. Așadar, a fost esențial să elucidăm întregul mecanism care are loc pentru a putea măcar lua în considerare un tratament care modifică boala”, a declarat prima autoare a studiului, dr. Melissa Querrey, studentă în anul IV în programul Medical Scientist Training (MSTP).

În recentul studiu, echipa a identificat căile care activează aceste celule după transplant. Și mai important, oamenii de știință au descoperit o proteină de pe aceste celule, CD11b, care poate acționa ca o „frână” moleculară pentru a reduce activarea neutrofilelor.

O constatare fundamentală a acestei lucrări arată că un activator al sistemului de frânare CD11b LA-1, administrat numai plămânului donatorului înainte de transplant, a redus semnificativ severitatea transplantului indusă de leziuni pulmonare timpurii, potrivit dr. Budinger, care este și profesor de biologie celulară.

„Acest lucru este important deoarece tratarea plămânului donator înainte de transplant este posibilă folosind sisteme de perfuzie ex vivo sau sistemul de plămân la cutie (un sistem care pompează sânge și aer în plămâni și le permite să respire în afara corpului). Întrucât beneficiarul nu trebuie să primească tratament, această strategie este de natură să reducă orice efecte secundare ale medicamentelor”, a mai spus medicul.

Pe lângă avansarea acestei abordări terapeutice, prin folosirea sistemului de perfuzie ex vivo, cercetătorii speră și la alte potențiale beneficii la scară mai mare.

Oamenii de știință și-au propus să cerceteze utilitatea aceleiași căi terapeutice și în alte boli pulmonare inflamatorii asociate.

Noile descoperiri au fost publicate în Journal of Clinical Investigation (JCI).

Articolul Nouă abordare terapeutică ar putea preveni leziunile pulmonare după un transplant de plămâni apare prima dată în 360medical.ro.