Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Nouă metodă de diagnosticare ar putea accelera identificarea bolilor pulmonare

Nouă metodă de diagnosticare ar putea accelera identificarea bolilor pulmonare

O nouă metodă de diagnosticare ar putea ajuta la identificarea celei mai grave tipuri de boală pulmonară interstițială (ILD), permițând un tratament mai rapid și rezultate îmbunătățite ale pacienților.

Fibroza pulmonară idiopatică (IPF) este una dintre cele mai grave și frecvente tipuri de boală pulmonară interstițială, care apare cel mai adesea la pacienții de peste 60 de ani, având un timp mediu de supraviețuire de trei până la cinci ani. La nivel global, boala se află pe locul 1 în topul pentru un transplant pulmonar.

Un nou studiu realizat de cercetători din Canada și publicat în Respiratory Research a descoperit că o proteină inhibitor de kinază dependentă de ciclină (p16), identificată în țesuturile de biopsie, poate îmbunătăți diagnosticarea fibrozei pulmonare idiopatice.

Oamenii de știință spun că acest test ar putea semnala cu ani înainte necesitatea unui transplant pulmonar.

„Am dezvoltat o metodă destul de ieftină pentru a crește precizia de diagnostic a biopsiei, care să adreseze și problema cazurilor neclasificabile. Metoda are o valoare de prognostic, deci ajută la estimarea supraviețuirii acestor pacienți la momentul biopsiei”, a declarat dr. Marco Mura, cercetător specialist în boli ale sistemului respirator la London Health Sciences Centre (LHSC), și lector universitar la facultatea de medicină la Western University, din Ontario, Canada.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu  o expresie ridicată de p16 au avut rezultate mai proaste decât alți pacienți cu ILD, ceea ce indică  nevoia esențială ca acești bolnavi să înceapă tratamentul necesar fără întârziere.

Proteina p16 este deja utilizată pe scară largă în diagnosticul cancerului ovarian.

Studii suplimentare în curs de desfășurare vor contribui la consolidarea valorii testului și pentru a diagnostica fibroza pulmonară idiopatică.

„Nu avem teste pe care să le putem aplica la biopsia (pulmonară) în afara examenului patologic. Sunt absolut zero teste suplimentare cu biomarker pentru a consolida, valida sau susține diagnosticul. Va fi prima dată când vom implementa astfel de biomarkeri de testare în practica clinică”, a mai precizat medicul.

Cu acest tip de test, care analizează nivelul biomarkerilor, există și posibilitatea, pe viitor, de a folosi inteligența artificială, pentru a avansa diagnosticul.

Articolul Nouă metodă de diagnosticare ar putea accelera identificarea bolilor pulmonare apare prima dată în 360medical.ro.