Copiii diagnosticați cu gliom median difuz au un prognostic de viață de mai puțin de un an. Noi cercetări de la facultatea de medicină a universității din Pittsburgh, SUA, indică un nou mod de a trata, posibil mai bine, aceste tumori în viitor.
Cancerul cerebral este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la copii, după leucemie. Spre deosebire de leucemie, care are rate de supraviețuire relativ ridicate datorită progreselor medicale, tumorile cerebrale reprezintă cauza numărul 1 a deceselor provocate de cancer în rândul copiilor. Dintre toate cancerele cerebrale, gliomul median difuz (DMG) este deosebit de mortal.
Într-o lucrare publicată în Nature Cancer, o echipă de medici și oameni de știință de la universitatea Pitt și spitalul de copii din Pittsburgh a descoperit că tumorile DMG sunt dependente într-un mod unic de metionină, un aminoacid care se regăsește în alimente.
Dezvoltarea unor medicamente care să vizeze în mod specific mecanismele de procesare a metioninei în celulele canceroase din creier, fără a afecta aceste mecanisme în restul corpului, ar putea fi calea pentru noi tratamente non-invazive, arată studiul.
„Călcâiul lui Ahile în cazul acestor tumori îl reprezintă faptul că ele cresc rapid, folosind o mulțime de nutrienți. Combinarea unor abordări metabolice, de schimbare a regimului alimentar, cu instrumente științifice de ultimă generație, ar putea valorifica cunoștințele pe care le avem cu privire la modul în care nevoile nutritive ale celulelor canceroase diferă de celulele normale și ar putea conduce la terapii personalizate mai eficiente pentru tratarea cancerului în viitor“, a declarat Sameer Agnihotri, profesor asistent de chirurgie neurologică la Pitt.
Creierul mijlociu (mezencefalul), unde se localizează cel mai des tumorile DMG, reprezintă un punct critic de conexiune care leagă cortexul cerebral, zona responsabilă pentru procesarea informațiilor complexe, a raționamentelor logice și a gândirii, la măduva spinării.
Aceste tumori iau naștere în profunzime, în interiorul creierului, făcând imposibilă o intervenție chirurgicală, și de cele mai multe ori nu răspund la radioterapie.
„Niciuna dintre abordările standard de chimioterapie care au fost testate cu succes la adulți nu a avut succes și la copiii cu acest tip de cancer întrucât cancerele pediatrice sunt atât de distincte și diferite de cele ale adulților.
La copiii mici, tumorile cerebrale cresc pe măsură ce creierul încearcă să se dezvolte normal, astfel încât terapiile anticancer pot avea multe efecte secundare“, explică prof. Agnihotri.
Celulele DMG prezintă o vulnerabilitate specială care ar putea fi exploatată terapeutic. O analiză atentă a codului genetic al acestor celule a identificat o caracteristică unică, o mutație a proteinelor care oferă sprijin structurii ADN-ului celulelor canceroase, ceea ce le face deosebit de vulnerabile în absența aminoacidului metionină.
Metionina este unul dintre cei nouă aminoacizi, compuși pe care organismul îi folosește pentru a produce proteine, pe care oamenii de știință le numesc „vitale“.
Organismul uman nu dispune de mecanisme proprii pentru a produce acest aminoacid și singura modalitate de a introduce această substanță în organism o reprezintă consumul de alimente bogate în metionină, cum ar fi carnea de pasăre și legumele.
Pentru a afla dacă manipularea dietei celulelor canceroase poate încetini creșterea tumorile DMG, cercetătorii au recoltat aceste celule în vase Petri și le-au observat comportamentul pe măsură ce epuizau câte un nutrient.
Când celulele maligne au epuizat metionina, oamenii de știință au putut observa clar cum creșterea celulelor canceroase a fost dramatic inhibată.
Cercetătorii au mai arătat că eliminarea unei enzime cheie, implicată în transformarea metioninei în alte componente indispensabile mai multor funcții celulare, a îngreunat creșterea celulelor canceroase și a crescut supraviețuirea șoarecilor cu cancere DMG agresive.
Într-un experiment separat, când șoarecii bolnavi au fost puși pe o dietă alimentară fără metionină, speranța lor de viață a crescut cu aproape 50%.
„Oameni de știință din domeniul cancerului cerebral, și neurochirurgi deopotrivă, sunt adesea întrebați dacă există restricții în regimul alimentar pe care un pacient le poate respecta pentru a-și ajuta recuperarea.
Pași mici ca aceștia oferă pacienților și familiilor un sentiment de control și optimism, dar răspunsul la această întrebare este complicat.
Doar o schimbare de regim alimentar probabil că nu va avea un efect dramatic, dar ar putea completa alte terapii, făcându-le mai eficiente“, a mai spus Agnihotri.
Oamenii de știință au acum în curs de dezvoltare o propunere pentru un studiu clinic în care să testeze medicamente care vizează metabolismul metioninei la oameni. Cercetătorii sunt optimiști că vor reuși lansarea studiul într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Articolul Nouă metodă de tratament pentru cancerul cerebral la copii apare prima dată în 360medical.ro.