Cercetători americani au conceput o tehnică de imunoterapie care combină terapia cu celule CAR-T cu un virus care ucide cancerul. Oamenii de știință au încărcat celule CAR T cu un virus oncolitic pentru a viza și trata mai eficient tumorile canceroase solide.
O echipă de cercetători de la Centrul de Medicină Personalizată din cadrul clinicii Mayo, din SUA, a conceput o tehnică de imunoterapie care combină terapia celulară a receptorilor T de antigen himeric (terapia cu celule CAR-T), cu un virus care ucide cancerul, pentru a ținti și trata mai eficient tumorile canceroase solide.
Noua abordare, publicată săptămâna trecută în Science Translational Medicine, implică încărcarea celulelor CAR-T, proiectate să caute antigene pe celulele canceroase, cu un virus oncolitic.
Virusurile oncolitice sunt virusuri naturale, care pot infecta și descompune celulele canceroase. Aceste virusuri se repot replica singure, pe cale naturală, în celulele canceroase, sau pot fi proiectate pentru a ținti selectiv celulele canceroase.
Studiul sugerează că celulele CAR-T pot livra virusul oncolitic tumorii. Apoi, virusul se poate infiltra în celulele tumorale, unde se poate replica pentru a distruge celulele, inactivându-le sistemul de apărare și stimulând un răspuns imun puternic din partea organismului.
„Această abordare permite ca tumora să fie ucisă de virus și de celulele CAR-T. Mai mult, atunci când virusul este livrat transformă tumora într-un mediu excesiv inflamator, pe care sistemul imunitar al pacientului îl detectează și începe să-l atace“, explică dr. Richard Vile, lider al programului de terapie genică din cadrul centrului de cancer al clinicii Mayo.
Această strategie de terapie abordează două provocări majore, care fac ca tumorile solide să fie dificil de tratat doar prin terapia cu celule CAR-T.
În primul rând, virusul oncolitic poate dezactiva scutul molecular pe care unele tumori solide îl folosesc pentru a evita un atac din partea sistemului imunitar.
În al doilea rând, virusul poate invada nucleul celulelor canceroase, o performanță aproape imposibil de realizat de către celulele imune singure, care de cele mai multe ori își pierd forța de atac în această încercare.
Cercetătorii au mai descoperit că abordarea combinată a oferit un fenotip de memorie imună împotriva tumorii.
„Prin inocularea virusului în celulele CAR-T le activăm atât împotriva virusului, cât și a tumorii, și ele dobândesc memorie imunologică. Asta ne permite ca la un moment ulterior, să putem administra un booster cu virus, pentru a reactiva celulele CAR-T, care pot acționa astfel suplimentar asupra tumorii pentru a o ucide“, explică dr. Vile.
Folosind modele de șoarece, dr. Vile și echipa sa au livrat intravenos terapia combinată pentru a trata gliomul de înaltă calitate (malign), pediatric și adult, precum și melanomul superficial (de la suprafața pielii).
Ei au descoperit că terapia combinată a dus la rate ridicate de vindecare a tumorilor localizate în mai multe regiuni, fără a provoca o toxicitate semnificativă. Cercetătorii au mai descoperit că terapia combinată a dus la o protecție vizibilă la șoarecii vindecați împotriva recidivelor tumorii.
„Din punct de vedere clinic, livrarea sistematică a terapiei este un potențial avantaj, deoarece am putea trata pacienții cu metastaze fără a fi nevoie să injectăm fiecare tumoră în parte“, a mai menționat dr. Vile, indicând un grad de precauție cu privire la replicarea rezultatelor preclinice la studiile umane.
„Chiar și așa, sperăm că vom putea începe studiile clinice folosind această strategie în termen de un an sau doi. Studiile clinice efectuate în cadrul clinicii Mayo ne vor oferi posibilitatea de a vedea dacă putem suplimenta eficacitatea terapiei celulare CAR-T în tratamentul tumorilor solide de diferite tipuri“, a concluzionat dr. Vile.
Articolul Nouă tehnică de imunoterapie pentru tratarea tumorilor maligne solide apare prima dată în 360medical.ro.