Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O bacterie din stomac ar putea fi implicată în declanșarea diabetului de tip 1

O bacterie din stomac ar putea fi implicată în declanșarea diabetului de tip 1

Cercetătorii au identificat o specie de bacterii intestinale care produc o proteină asemănătoare peptidei de insulină țintită de sistemul imunitar în diabetul de tip 1.

În diabetul zaharat de tip 1, organismul dezvoltă celule imune care atacă celulele beta pancreatice, cu rol critic în producția și secreția de insulină. Una dintre primele ținte ale acestui răspuns imun este o secvență specifică de aminoacizi sau peptide din molecula de insulină. Cercetătorii încă nu știu ce declanșează acest răspuns autoimun.

O  echipă de la Joslin Diabetes Center și Boston College, din Statele Unite, a descoperit că o proteină produsă de o bacterie din stomac, conține enzime asemănătoare peptidei pe care sistemul imun o atacă în diabetul zaharat de tip 1.

Cercetările au evidențiat ceva și mai important, și anume o legătură între prezența bacteriei intestinale și dezvoltarea diabetului de tip 1 la copiii cu un risc genetic pentru această boală.

„Deși genetica și istoricul familial contribuie la riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 1, rata de incidență la copii crește la niveluri care depășesc o explicație bazată doar pe genetică. Descoperirile noastre sugerează că expunerea la o peptidă produsă de bacteriile intestinale, asemănătoare peptidei de insulină, ar putea stimula sau spori răspunsul autoimun care inițiază diabetul de tip 1”, a declarat dr. C. Ronald Kahn, de la Centrul pentru diabet Joslin, din Boston.

Cercetătorii au identificat 47 de peptide produse de bacterii care s-au potrivit, într-un procent mai mare de 50%, cu peptida de insulină cunoscută ca fiind o țintă în diabetul de tip 1, numită peptida insB:9-23. Echipa a sintetizat 17 dintre peptidele candidat similare și le-a testat pentru a vedea capacitatea lor de a activa celulele imune specifice insB:9-23, care apar în diabetul de tip 1.

Oamenii de știință au demonstrat că doar una dintre peptidele selectate, cea produsă de bacteria intestinală Parabacteriodes distasonis, a activat celulele imune umane specifice insB:9-23.

Analiza datelor microbiomului intestinal uman, dintr-un studiu efectuat pe 269 de sugari, cu vârste cuprinse între 0 și trei ani, care au fost predispuși genetic la diabet de tip 1, a arătat că acei copii care prezintă bacteria în microbiomul intestinal la începutul vieții au un risc mult mai mare de a dezvolta diabet de tip 1 decât cei care nu au această bacterie.

Cercetătorii au mai arătat că administrarea acestei bacterii la șoarecii cu risc genetic pentru diabetul de tip 1, a dus la o inflamație severă în celulele producătoare de insulină ale pancreasului și la un debut mai precoce al diabetului.

Luate împreună, constatările sugerează că peptidele din microbiomul intestinal pot imita peptida de insulină, putând astfel să declanșeze debutul sau să accelereze progresia diabetului de tip 1 timpuriu.

Cercetătorii cred că acest concept s-ar putea aplica și altor boli autoimune.

„O multitudine de studii asupra microbiomului intestinal uman au demonstrat că la pacienții cu boli autoimune, inclusiv scleroză multiplă, boală inflamatorie intestinală și altele, compoziția microbiomului intestinal este semnificativ diferită de cele din controalele sănătoase. Descoperirile noastre demonstrează o nouă legătură în care există mimetism molecular între o peptidă produsă de microbi intestinali obișnuiți și răspunsul autoimun în diabetul de tip 1. Acest lucru evidențiază potențialul dezvoltării de noi vaccinuri, antibiotice sau probiotice, pentru prevenirea și tratamentul diabetului de tip 1 și, probabil, a altor boli autoimune”, a mai spus medicul.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în PNAS.

Articolul O bacterie din stomac ar putea fi implicată în declanșarea diabetului de tip 1 apare prima dată în 360medical.ro.