Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O bacterie modificată genetic îmbunătățește protecția vaccinului împotriva recidivei cancerului de colon

O bacterie modificată genetic îmbunătățește protecția vaccinului împotriva recidivei cancerului de colon

Cercetări recente propun realizarea unui vaccin pe bază de virusuri și bacterii modificate genetic pentru a împiedica recidiva cancerului de colon.

Unele dintre cele mai mortale tipuri de cancere, colorectal, pancreatic, esofagian și de stomac, au rate ridicate de recurență chiar și după o intervenție chirurgicală de succes sau un tratament cu radiații.

Pentru a combate aceste tipuri de cancer rezistente la tratament, cercetătorii de la universitatea Thomas Jefferson, din Statele Unite, cercetează folosirea unor vaccinuri care instruiesc sistemul imunitar al pacienților să împiedice cancerul să recidiveze. Vaccinurile folosesc virusuri sau bacterii modificate genetic.

Noile teste preclinice arată că folosirea combinată a vaccinului viral și bacterian este sigură și mult mai eficientă în lupta împotriva cancerului decât oricare dintre abordările individuale.

„Platformele de vaccinare nu sunt unice, dar nimeni nu le-a folosit într-un vaccin combinat, unde am văzut o reacție eficientă din partea sistemului imunitar” a declarat prof. dr. Adam Snook cercetător la centrul de cancer Jefferson Health.

În trecut, dr. Snook și echipa sa au dezvoltat un vaccin împotriva cancerului folosind forma modificată a unui adenovirus care antrenează sistemul imunitar al pacienților să identifice și să atace o moleculă unică de cancer colorectal numită GUCY2C (pronunțată goosee-toosey). În prezent, studii clinice de faza a II-a testează tratamentul cu acest vaccin, numit Ad5.F35-GUCY2C.

Deși abordarea unui vaccin pe bază de adenovirus stimulează un răspuns imun extrem de eficient la pacienți, efectul nu durează. Pentru a crea cel mai bun răspuns imun posibil, vaccinurile necesită adesea doze suplimentare, întrucât organismul se familiarizează cu adenovirusul și nu mai produce același tip de răspuns imun la introducerea dozelor suplimentare. Pentru a menține sistemul imunitar amorsat ca să ofere imunitatea necesară în  lupta împotriva cancerului, organismul are nevoie de un alt tip de rapel.

Pentru a creea un booster de vaccin corespunzător, cercetătorii au apelat la o abordare bazată pe o formă modificată a bacteriei Listeria monocytogenes, care nu provoacă boli la șoareci sau la oameni. Abordarea platformei de vaccin cu listeria nu este grozavă în crearea unui răspuns imun ca vaccin primar, dar excelează în amplificarea răspunsului imun, la dozele suplimentare de vaccin.

În plus, „este foarte bună la infectarea unui anumit tip de celulă imună numită antigen care prezintă celule esențiale pentru generarea unui răspuns imun eficient împotriva cancerului”, a explicat dr. Snook.

Cercetătorilor le-a venit ideea să combine cele două platforme. Când au folosit vaccinul pe bază de adenovirus pentru a amorsa mai întâi sistemul imunitar la șoareci și apoi l-au stimulat cu vaccinul cu bacteria Listeria, au observant că celulele imune care atacă celulele canceroase s-au înmulțit de peste 15 ori.

Într-un model de cancer colorectal recidivant, care s-a răspândit și în alte părți ale corpului în afara colonului, abordarea cu vaccinul combinat cu adenovirus și bacteria Listeria a redus metastazele și a crescut supraviețuirea la animale, conform rezultatelor publicate în revista NPJ Vaccines. Strategia vaccinului nu a produs toxicitate sau inflamație, indicând faptul că tratamentul a fost bine tolerat, fără efecte nedorite.

Departamentul Apărării a acordat recent fonduri echipei conduse de dr. Snook, pentru efectuarea unui studiu clinic de fază I cu această combinație de vaccin cu adenovirus și bacteria Listeria.

Cercetătorii lucrează acum la fabricarea vaccinului și se așteaptă să înceapă recrutarea pacienților pentru studiu, anul viitor.

Oamenii de știință speră ca această abordare a vaccinurilor să poată fi folosită și în alte tipuri de cancere și boli, precum HIV și malaria, unde strategii eficiente de vaccinare sunt  dificil de produs.

Articolul O bacterie modificată genetic îmbunătățește protecția vaccinului împotriva recidivei cancerului de colon apare prima dată în 360medical.ro.