Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O cercetare recentă relevă modul în care se formează cancerul gastric și indică un tratament preventiv

O cercetare recentă relevă modul în care se formează cancerul gastric și indică un tratament preventiv

Un studiu publicat recent dezvăluie noi perspective asupra modului în care se dezvoltă cancerul gastric și sugerează și un tratament preventiv.

O echipă de cercetători de la Universitatea americană Vanderbilt a identificat în premieră faptul că celulele stem displazice Trop2+/CD133+/CD166+ sunt o sursă cheie în evoluția clonală a displaziei în mai multe tipuri de cancer gastric.

Cercetătorii au mai arătat că medicamentul pirviniu prescris frecvent în tratamentul oxiuriazei (paraziți intestinali) a blocat regenerarea celulelor stem displazice prin controlul proteinei de semnalizare CK1a, în modelele de șoarece și în organoizii umani.

Concluziile au fost publicate online, în Gastroenterology.

„Celulele stem displazice, pe care le-am identificat atât în stomacul șoarecilor cât și în cel uman, sunt celule stem de novo prezente la începutul tranziției cancerigene, de la metaplazie pre-canceroasă la displazie. Studiul nostru a demonstrat, de asemenea, dinamica celulară și procesul evolutiv al celulelor stem displazice, ca singur tip de celule stem necanceroase în displazie și a oferit un indiciu, care explică întregul spectru al unei înlănțuiri cancerigene, de la țesut normal la metaplazie, displazie și adenocarcinom, în timpul dezvoltării cancerului gastric”, a declarat Eunyoung Choi, asistent universitar în chirurgie și autorul corespondent al studiului.

La nivel global, cancerul gastric este al cincilea cel mai frecvent cancer și al treilea cel mai mortal. Displazia, creșterea sau dezvoltarea anormală a celulelor, prezintă un risc ridicat de progresie către cancerul gastric, dar mecanismele celulare care determină dezvoltarea acestor celule în cancer nu sunt pe deplin înțelese. Cercetătorii centrului medical universitar Vanderbilt, care investighează acest proces, au publicat o serie de studii pe această temă.

În acest ultim studiu, savanții au efectuat analiza transcriptomului utilizând organoizi și displazii induse de gena KRAS în stomacul șoarecilor. Ei au examinat eterogenitatea celulară și modificările genetice care au avut loc în timpul evoluției clonale, utilizând procese de secvențiere de nouă generație.

„Capacitatea de înmulțire și plasticitatea celulelor stem displazice au dus consecutiv la progresia adenocarcinomului gastric și la repetarea eterogenității tumorale și a modificărilor genetice observate în cancerele gastrice umane”, a declarat Jimin Min, un postdoctorand care lucrează în laboratorul lui Choi de la VUMC, și unul dintre autorii principali ai studiului.

Medicamentul pirviniu, pe care cercetătorii l-au studiat în laborator, este un agonist CK1a care are efecte anticancer. Oamenii de știință au descoperit cum ar putea bloca selectiv capacitatea de transformare și viabilitatea celulelor stem displazice ale șoarecilor și umane. Standardul actual de tratament pentru displazia gastrică se limitează la rezecția endoscopică sau excizia chirurgicală a leziunilor mici.

Cercetătorii cred că o abordare eficientă pentru a reduce riscul ca displazia să progreseze în cancer gastric ar putea fi controlul activității celulelor stem displazice cu o intervenție terapeutică țintită cu agonistul CK1a.

Articolul O cercetare recentă relevă modul în care se formează cancerul gastric și indică un tratament preventiv apare prima dată în 360medical.ro.