Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O combinație de medicamente a prelungit supraviețuirea la unii pacienți cu cancer pulmonar

O combinație de medicamente a prelungit supraviețuirea la unii pacienți cu cancer pulmonar

Pacienții cu cancer pulmonar avansat fără celule mici, al căror cancer a progresat după imunoterapie, au trăit semnificativ mai mult după ce au fost tratați cu o combinație de ramucirumab (Cyramza) și pembrolizumab (Keytruda), față de terapiile standard actuale pentru acest tip de cancer. Rezultatele au fos prezentate vineri, la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO, care are loc în perioada 3-7 iunie la Chicago.

Studiul randomizat de fază 2 S1800A, realizat în cadrul programului, protocolul principal pentru cancerul pulmonarLung-MAP, a mai constatat că indicele de risc, cu un interval de încredere de 80%, pentru supraviețuirea generală (OS) a pacienților din grupul experimental față de nivelul standard de îngrijire, a fost de 0,69 (0,51-0,92). Media generală de supraviețuire în cele două grupuri a fost de 14,5 și, respectiv, 11,6 luni.

Rezultatele studiului au fost publicate și în Journal of Clinical Oncology.

„Este primul studiu care arată un beneficiu de supraviețuire în tratamentul cu inhibitori ai punctului de control (ICI) și inhibitor al VEGFR (receptorul factorului endotelial de creștere vasculară), pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat care au experimentat anterior progresia tumorii în tratamentul cu ICI“, a declarat dr. Karen Reckamp, directorul diviziei de oncologie medicală și director asociat de cercetare clinică la Centrul Medical Cedars-Sinai, din Los Angeles, care a prezentat rezultatele studiului la ASCO.

Pembrolizumab face parte dintr-o clasă de medicamente de imunoterapie cunoscute sub numele de inhibitori ai punctului de control imunitar (ICI), iar ramucirumab este un inhibitor al factorului endotelial de creștere vasculară-2 (VEGFR-2), o clasă de medicamente care blochează o enzimă folosită la formarea vasele de sânge.

Studiul, cunoscut sub numele de S1800A a înscris 136 de pacienți eligibili cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiul IV sau care a recidivat. Acești pacienți au fost tratați anterior cu inhibitori ai punctului de control (ICI). În toate cazurile, tumorile pacienților au devenit în cele din urmă rezistente la aceste medicamente și au crescut sau s-au răspândit înainte ca pacientul să se înscrie în studiul S1800A.

Supraviețuirea generală a fost obiectivul final principal al studiului. Alte obiective secundare au inclus timpul de supraviețuire fără progresie (PFS) și rata de răspuns obiectivă (ORR).

Evenimente adverse de gradul 3 sau mai mare (efecte secundare) legate de tratament au fost înregistrate la 42% dintre pacienții din grupul care a primit combinația de ramucirumab cu pembrolizumab, și la 60% dintre pacienți din grupul standard de îngrijire.

Tratamentul în grupul de control a fost ales de medic și pacient dintr-un set de patru opțiuni standard de chimioterapie: docetaxel plus ramucirumab, docetaxel, gemcitabină sau pemetrexed. În jur de două treimi dintre pacienții aflați în terapie standard au primit docetaxel și ramucirumab ca fiind cea mai activă terapie aprobată.

Cercetătorii au menționat că datorită dimensiunii relativ mici a eșantionului S1800A, rezultatele studiului nu pot fi considerate definitive, iar combinația de medicamente, ramucirumab (Cyramza) și pembrolizumab (Keytruda), trebuie analizată într-un studiu mai mare.

„Rezultatele reprezintă posibil o schimbare a schemei de tratament pentru pacienții cu opțiuni limitate. Se justifică acum un studiu de fază 3 pentru a evalua mai bine impactul acestei combinații de medicamente“, a mai precizat dr. Reckamp.

Studiul a fost realizat în cadrul programului Lung-MAP, primul studiu de medicină de precizie pentru cancerul pulmonar susținut de Institutul Național de CancerNCI, din cadrul Institutelor Naționale de Sănătate – NIH din SUA, și a fost realizat în cadrul Rețelei Naționale de Studii Clinice (NCTN) a NCI și al programului comunitar de cercetare în oncologie NCI (NCORP).

Articolul O combinație de medicamente a prelungit supraviețuirea la unii pacienți cu cancer pulmonar apare prima dată în 360medical.ro.