Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O combinație de medicamente, rezultate promițătoare împotriva unei proteine supranumită „steaua morții“ a cancerului

O combinație de medicamente, rezultate promițătoare împotriva unei proteine supranumită „steaua morții“ a cancerului

O combinație de medicamente care vizează mai multe mutații ale proteinei cancerului botezată de cercetători „steaua morții“, s-a dovedit promițătoare pentru unii pacienți cu cancer pulmonar, ovarian și tiroidian avansat.

Într-un studiu clinic restrâns de fază I, combinația a două medicamente a fost eficientă împotriva cancerelor avansate care prezintă o serie de mutații ale genei KRAS, numită „steaua morții“, deoarece proteina sa este responsabilă de unul din patru tipuri de cancer și are o suprafață aproape impenetrabilă, fiind rezistentă la medicamente.

Studiul a testat medicamentele VS-6766 și everolimus la 30 de pacienți cu o serie de mutații ale genei KRAS, dintre care 11 cu cancere pulmonare fără celule mici, foarte avansate.

După șase luni de la tratament, boala nu a indicat nicio progresie la jumătate dintre pacienții cu cancer pulmonar, aproximativ de două ori mai mult decât beneficiul așteptat de la chimioterapie în acest stadiu avansat al bolii.

Cercetarea a fost condusă de o echipă de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Londra, și a fost prezentată luni în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Oncologie ClinicăASCO, care s-a desfășurat între 3-7 iunie la Chicago, SUA.

Studiile anterioare care au vizat cu medicamente mai multe mutații ale genei KRAS într-un mod similar nu au avut succes, din cauza efectelor secundare severe.

Studiul actual utilizează un program inovator de dozare pentru a limita toxicitatea. Pacienții au primit cele două medicamente de două ori pe săptămână timp de trei săptămâni, cu o pauză de tratament de o săptămână.

Pacienții din studiu primiseră deja anterior mai multe tratamente pentru cancer, inclusiv chimioterapie și imunoterapie de ultimă generație, dar tumorile lor au încetat să răspundă pentru că s-au adaptat la tratament și au dezvoltat rezistență la medicamente.

Noua combinație de medicamente a redus tumorile cu mai mult de 30% la doi dintre cei 11 pacienți cu cancer pulmonar și a controlat creșterea tumorii la alți nouă.

Tratamentul a produs un răspuns și la pacienții cu cancer ovarian și tiroidian avansat, iar cercetătorii intenționează în continuare să extindă această cohortă.

Aproximativ 40% dintre cancerele pulmonare, 45% dintre cancerele intestinale și 90% dintre cancerele pancreatice sunt conduse de mutațiile genei KRAS.

Mutațiile genei KRAS au fost extrem de greu de țintit până de curând. Primul medicament eficient a fost aprobat în SUA în 2021, dar vizează doar mutația KRAS numită G12C. Dintre pacienții cu cancer pulmonar condus de KRAS, doar 40% au o mutație G12C, ceea ce înseamnă că majoritatea nu pot beneficia de medicamentele disponibile în prezent care țintesc mutațiile KRAS.

Medicamentele VS-6766 și everolimus nu atacă direct gena KRAS ci o fac mai puțin eficientă, blocând simultan două căi pe care gena se bazează pentru a stimula creșterea tumorilor. Astfel, combinația de medicamente poate viza cancerele conduse de mai multe mutații ale genei KRAS, deschizând opțiuni de tratament și pentru alți pacienți ale căror tratamente au încetat să mai funcționeze.

Utilizând combinația formată din cele două medicamente împotriva mutațiilor KRAS, cercetătorii au urmărit să întârzie evoluția rezistenței la medicamente a tumorilor și să prevină cancerul să avanseze.

Identificarea unor combinații unice de tratament care ar putea combate capacitatea cancerului de a dezvolta rezistența la tratament este un obiectiv major al oamenilor de știință.

Studiul a apărut și online, pe pagina American Society of Clinical Oncology – ASCO.

Articolul O combinație de medicamente, rezultate promițătoare împotriva unei proteine supranumită „steaua morții“ a cancerului apare prima dată în 360medical.ro.