Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O descoperire recentă a cercetătorilor australieni ar putea duce la regândirea fundamentală a unor tratamente pentru cancerul pulmonar

O descoperire recentă a cercetătorilor australieni ar putea duce la regândirea fundamentală a unor tratamente pentru cancerul pulmonar

Cancerul și celulele imune se bazează pe aceleași surse de energie din corpul uman pentru a prospera, au descoperit specialiștii de la institutul de cercetări medicale WEHI, din Melbourne, Australia. Descoperirea ar putea declanșa regândirea fundamentală a opțiunilor de tratament pentru unii pacienți cu cancer pulmonar.

Studiul condus de WEHI a descoperit că o metodă utilizată în prezent pentru a trata o formă agresivă de cancer pulmonar în studiile clinice împiedică celulele imune să protejeze organismul împotriva bolii. După ce a identificat „amprentele energetice” implicate, studiul arată că tratamentele care au ca scop suprimarea creșterii tumorii, și, în același timp, stimularea sistemului imunitar, ar putea fi contraproductive.

Deși cancerul pulmonar reprezintă doar 1 din 10 diagnostice de cancer în fiecare an în Australia, continuă să fie principala cauză de deces legată de cancer. Adenocarcinomul pulmonar este cel mai frecvent subtip diagnosticat în această țară, reprezentând 40% din toate cancerele pulmonare.

Imunoterapia este o formă de tratament a cancerului care stimulează sistemul imunitar să activeze celulele T, celulele imune critice pentru capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului, și este utilizată în prezent pentru a trata mulți pacienți cu adenocarcinom pulmonar.

Tumorile folosesc drept sursă de energie un aminoacid numit glutamat, pentru a crește și a supraviețui. Medicamente dezvoltate pentru a suprima creșterea tumorilor canceroase cunoscute sub numele de inhibitori de glutaminaze împiedică glutamatul să elibereze energie.

Într-o nouă abordare, cercetătorii au dezvoltat în prezent o terapie combinată, care folosește un inhibitor de glutaminază și imunoterapie, în speranța că ar putea oferi beneficii duble, prin blocarea creșterii tumorii și supraactivarea celulelor T.

Un studiu recent condus de medici de la WEHI propune o regândire fundamentală a oportunității acestui tratament combinat, pentru a determina dacă este benefic sau nu.

Testarea inhibitorilor de glutaminază pe modelele preclinice a oferit rezultate surprinzătoare, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Sarah Best.

„Am descoperit că medicamentul nu numai că blochează activitatea tumorii, dar blochează și activitatea celulelor T, care sunt critice în lupta organismului pentru uciderea acestor tumori.

Imunoterapia funcționează prin creșterea activității celulelor T. Descoperirile noastre arată că inhibitorii de glutaminază contracarează beneficiile imunoterapiei, deoarece medicamentul împiedică celulele T să funcționeze și să protejeze organismul”, a declarat dr. Best.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt critice, având în vedere că pacienții din studiile clinice primesc în prezent acest tratament combinat de imunoterapie și inhibitori de glutaminază.

„Aceste celule imune se bazează pe glutamat și glutaminază pentru a prospera la fel de mult ca celulele canceroase, iar cercetările noastre au arătat că această cale metabolică este esențială pentru activitatea anti-tumorală a celulelor T”, a precizat dr. Best.

Mai mult de 1 din 3 adenocarcinoame pulmonare au o mutație comună cauzatoare de cancer în gena KRAS, un factor puternic cancerigen.

Echipa de cercetare a identificat anterior că apariția unor mutații suplimentare modifică proprietățile adenocarcinomului pulmonar cu mutații KRAS.

Noile descoperiri ale cercetătorilor s-au bazat pe această cercetare, și au arătat modul în care sursele unice de energie alimentează creșterea tumorilor cu diferite mutații suplimentare, cunoscute sub numele de STK11/Lkb1 și KEAP1.

„Așa cum două amprente digitale nu sunt la fel, am descoperit că amprenta metabolică a fiecărei mutații suplimentare apărute a modificat consumul de energie al adenocarcinomului pulmonar cu mutații în gena KRAS. Acest lucru este foarte important pentru că până acum accentul a fost pus în principal pe mutațiile cheie ale genei KRAS. Activitatea noastră subliniază importanța studierii mutațiilor suplimentare întrucât acestea generează schimbări majore în biologia tumorii, și ar putea avea un impact asupra opțiunilor și rezultatelor tratamentului”, a declarat conf. univ. dr. Kate Sutherland, care a condus studiul împreună cu dr. Best.

Cercetătorii spun că inhibitorii de glutaminază ar putea prezenta în continuare beneficii pentru unii pacienți, dar nu în combinație cu imunoterapia.

„Am descoperit că tumorile cu combinația de mutații KRAS și STK11/Lkb1 au produs niveluri ridicate de glutamat care permit tumorilor să prospere în modele preclinice. Deci, utilizarea individual a inhibitorilor de glutaminază ar putea fi benefică pentru pacienții cu acest profil de mutație. Dar combinarea imunoterapiei cu un inhibitor este puțin probabil să aibă rezultate pozitive”, a mai declarat conf. univ. dr. Sutherland.

Cercetarea a fost publicată în Cell Metabolism.

Articolul O descoperire recentă a cercetătorilor australieni ar putea duce la regândirea fundamentală a unor tratamente pentru cancerul pulmonar apare prima dată în 360medical.ro.