Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O descoperire semnificativă îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer de prostată

O descoperire semnificativă îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer de prostată

Cercetători din Suedia au descoperit o modalitate mai rapidă și mai ușoară de a identifica o formă agresivă de cancer.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbații din Suedia. Cercetătorii de la universitatea Umeå au descoperit o nouă funcție a unor proteine specifice din calea de semnalizare a factorului de creștere și transformare beta (TGF-β), o cale semnificativă care afectează modul în care celulele canceroase cresc și se răspândesc.

Descoperirea poate avea implicații asupra tratamentului cancerului și face posibilă identificarea mai ușoară și mai devreme în cursul bolii a bărbaților expuși riscului de a dezvolta cancer de prostată agresiv și care pune viața în pericol.

„Am descoperit o funcție nouă, necunoscută anterior, a receptorului de tip I TGF-β (TbRI), care este o proteină importantă de semnalizare în celulele canceroase. Studiile anterioare au arătat că semnalizarea TGF-β este importantă în dezvoltarea mai multor forme de cancer. Cu ajutorul acestei noi descoperiri putem oferi tratament mai devreme bărbaților cu cancer de prostată cu risc ridicat. Descoperirile noastre sunt semnificative pentru un grup mare de pacienți cu cancer de prostată și există motive să credem că și alte grupuri de pacienți vor beneficia de aceste constatări”, a declarat Maréne Landström, profesor de patologie la departamentul de bioștiințe medicale la Umeå.

Pentru această descoperire, cercetatorii au solicitat un brevet.

„Descoperirea noastră este un progres în cercetarea cancerului și în semnalizarea TGF-β. Am descoperit că AURKB, care este o kinază de obicei supraexprimată în celulele canceroase, interacționează cu TβRI în timpul diviziunii celulare a celulelor cancerului de prostată și a celulelor canceroase din neuroblastom, o formă frecventă de cancer la copii”, a declarat la rândul său, Jie Song, autorul articolului publicat sâmbătă în eBioMedicine.

„Am arătat, de asemenea, că TRAF6, o enzimă care provoacă așa-numita poliubiquitinare legată de K63, adaugă ubiquitină la AURKB pe doi aminoacizi și, prin urmare, contribuie la activitatea kinazei AURKB atunci când celulele canceroase proliferează. Prin tehnica PLA in situ, arătăm că poliubiquitinarea legată de K63 a kinazei AURKB este prezentă în adenocarcinom pulmonar, cancer de prostată și carcinom cu celule renale clare. Mai mult decât atât, complexul AURKB-TβRI este corelat cu malignitatea cancerului de prostată. Rezultatele noastre sugerează că AURKB-TβRI poate fi un biomarker util pentru depistarea precoce a cancerului de prostată avansat, ceea ar fi de un beneficiu clinic uriaș în dezvoltarea de medicamente de precizie pentru tratarea cancerului de prostată”, a mai precizat cercetătorul, menționând că echipa investighează în continuare mecanismele moleculare pentru a determina modul în care aceste proteine își pot afecta reciproc activitatea.

Oamenii de știință estimează doi-trei ani pentru a dezvolta un test pe baza acestor descoperiri.

Articolul O descoperire semnificativă îmbunătățește prognosticul pacienților cu cancer de prostată apare prima dată în 360medical.ro.