Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O genă care previne dezvoltarea cancerului poate promova cancerul hepatic dacă este activată în mod constant

O genă care previne dezvoltarea cancerului poate promova cancerul hepatic dacă este activată în mod constant

Într-un articol recent publicat în Cancer Research, o echipă de cercetători de la universitatea Osaka, din Japonia, a observat că activarea constantă a genei p53 în celulele hepatice ale pacienților care suferă de boli hepatice cronice (CLD), ar putea promova, în mod paradoxal,  dezvoltarea cancerului hepatic.

Gena p53 este una dintre cele mai importante proteine din biologia cancerului. Menționată deseori ca „gardian al genomului”, gena p53 devine activă ca răspuns la diverși factori de stres celular, cum este deteriorarea ADN-ului.

Activarea sa induce diferite procese, printre care și moartea celulară controlată (apoptoza), care împiedică dezvoltarea cancerului atunci când o celulă devine anormală.

Din acest motiv, mutațiile genei p53 sunt extrem de frecvente în cancere, inclusiv în carcinomul hepatocelular.

Bolile hepatice cronice pot fi provocate de diverși factori, inclusiv viruși, consumul de alcool, și acumularea de grăsime, toate acestea putând induce activarea genei p53. Studiile anterioare au arătat că gena p53 se află într-o stare constantă de activare în celulele hepatice ale pacienților cu boli hepatice cronice. Cu toate acestea, nu este clar ce rol joacă această activare în fiziopatologia bolilor hepatice cronice.

„Datele clinice arată clar că gena p53 este activată în hepatocitele persoanelor cu boli hepatice cronice. Deoarece gena p53 este o parte atât de vitală a modului în care organismul uman previne formarea tumorii, rolul său în bolile hepatice cronice este și mai curios”, a declarat dr. Yuki Makino, autorul principal al studiului.

Pentru a afla mai multe, echipa a generat un model de șoarece cu acumulare de protein p53 în hepatocite. Ca să genereze modelul, cercetătorii au șters expresia genei Mdm2, responsabilă pentru reglarea expresiei p53, pe care o vizează pentru degradare.

Oamenii de știință au descoperit astfel că, șoarecii au dezvoltat inflamații hepatice și o creșterea a apoptozei hepatocitelor și a fenotipului secretor asociat cu senescența (SASP), un fenomen în care celulele produc semnale în micromediu, care pot provoca celulele din apropiere să devină canceroase.

Într-adevăr, ei au observant că șoarecii cu acumulări de p53 au prezentat o creștere a dezvoltării tumorii hepatice.

„Am observat, de asemenea, o populație extinsă de celule progenitoare hepatice (HPC), care au caracteristici asemănătoare celulelor stem. Când HPC au fost izolate, cultivate în culturi celulare și apoi injectate sub pielea șoarecilor de laborator, aceste animale au dezvoltat tumori. Asta a sugerat că HPC au jucat un rol cheie în formarea tumorii hepatice observate la animalele cu acumulare de p53”, a explicat cercetătorul Tetsuo Takehara, și el unul dintre principalii autori ai studiului.

Cercetătorii au menționat un fapt interesant, și anume că, accelerarea dezvoltării tumorii hepatice și a altor fenotipuri observate nu a avut loc atunci când au șters și expresia genei p53 în hepatocite, în plus față de eliminarea genei Mdm2.

Aceste rezultate au demonstrat semnificația activității constante a proteinei p53 în geneza tumorii.

„Când am comparat probele a 182 de pacienți cu boli hepatice cronice (CLD), cu 23 de probe hepatice sănătoase, probele de biopsie cu CLD au arătat că activarea p53 a fost corelată pozitiv cu nivelurile de apoptoză, fenotipul secretor asociat cu senescența (SASP), expresia genelor aferente celulelor progenitoare hepatice (HPC) și, ulterior, dezvoltarea cancerului”, a mai precizat dr. Makino.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că activarea genei p53 în hepatocitele pacienților cu boli hepatice cronice poate crea un micromediu care susține dezvoltarea tumorii din celulele progenitoare hepatice (HPC).

Această cercetare propune un mecanism nou, paradoxal, pentru geneza tumorilor hepatice, deoarece protein p53 este una dintre cele mai cunoscute gene supresoare tumorale.

Datele studiului ar putea evidenția gena p53 ca fiind un potențial obiectiv de tratament pentru prevenirea cancerului la pacienții cu boli hepatice cronice.

Articolul O genă care previne dezvoltarea cancerului poate promova cancerul hepatic dacă este activată în mod constant apare prima dată în 360medical.ro.