Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O genă care suferă mutații frecvente cauzează rezistență la tratamentul cancerului de sân HER2 pozitiv

O genă care suferă mutații frecvente cauzează rezistență la tratamentul cancerului de sân HER2 pozitiv

Gena PIK3CA produce enzima PI3K care este implicată în multe funcții celulare importante. Mutațiile suferite de gena PIK3CA pot face ca enzima PI3K să devină hiperactivă și să provoace creșterea celulelor canceroase în cancerul de sân HER2 pozitiv, au descoperit recent cercetătorii.

Omenii de știință cunosc de multă vreme faptul că PIK3CA este una dintre genele cu cele mai frecvente mutații în cancerul de sân. Noi cercetări publicate recent în JCO Precision Oncology arată că mutațiile genei PIK3CA cauzează rezistență la tratament în cancerul de sân HER2 pozitiv.

„Multe dintre semnalele celulelor cancerului de sân sunt controlate de receptorii de pe suprafața  membranei celulare care păstrează o parte în afara celulei în timp ce cealaltă porțiune a receptorului se află la interior. Receptorul HER2 este format din două părți: partea din afara celulei interacționează cu factorii de creștere, iar partea din interior trimite semnalele de creștere către centrul de comandă, nucleul celular. Enzima PI3K se află imediat sub membrana celulară și este conectată la receptorul HER2. Așadar, chiar dacă blocăm receptorul HER2, PI3K poate trimite în continuare semnalele de creștere către nucleu, permițând celulei tumorale să crească în continuare”, e explicat dr. cercetător Elena Shagisultanova, membră a centrului de cancer al universității din Colorado și profesor asistent de oncologie medicală la facultatea de medicină.

Este important de știut că HER2 și PI3K sunt necesare pentru dezvoltarea și creșterea celulelor în țesutul normal, spune medicul. Cu toate acestea, „atunci când devin anormal activate, toate sistemele de control și echilibru se dezechilibrează și atunci apare cancerul”, a precizat dr. Shagisultanova.

HER2 este o proteină prezentă în aproximativ 20% dintre cancerele de sân. Cancerele HER2-pozitiv tind să fie mai agresive decât alte tipuri de cancer de sân, dar există tratamente concepute pentru a viza în mod specific HER2 care s-au dovedit foarte eficiente. Multe dintre aceste tratamente implică blocarea semnalelor de creștere a proteinelor HER2.

„De când am descoperit inhibitorii HER2, speranța de viață pentru pacientele cu cancer de sân HER2-pozitiv s-a îmbunătățit foarte mult, pentru că putem bloca unul dintre principalii factori determinanți ai acestui cancer. Dacă folosim doar chimioterapie și nu blocăm HER2, celulele canceroase se divid mai repede decât le putem omorî, chiar și cu o chimioterapie puternică. Odată ce blocăm semnalele de creștere HER2, combinația dintre blocantul pentru HER2 și chimioterapie poate ucide celulele tumorale și poate vindeca pacienții cu cancer de sân HER2 pozitiv în stadiu incipient sau poate prelungi viața pacientelor cu tumori metastatice HER2 pozitive”, a mai precizat medicul.

Aproximativ 30% dintre pacientele cu HER2 pozitiv prezintă mutații ale genei PIK3CA. Întrucât proteina PI3K este conectată direct la receptorul HER2, „dacă a suferit mutații și a fost activată, nu contează cât de mult blocăm semnalele de creștere HER2 în amonte, PI3K va trimite în continuare semnalul de creștere în aval și va face blocajul inutil pentru că PI3K va spune celulelor tumorale să crească”, a explicat în continuare dr. Shagisultanova.

Știind că PI3K conduce rezistența la tratament în cancerul de sân HER2 pozitiv, cercetătorii s-au  concentrat pe dezvoltarea unor inhibitori pentru PI3K.

„A fost foarte dificil să dezvoltăm niște inhibitori eficienți pentru această moleculă, deoarece PI3K este conectată la mai mulți receptori ai factorului de creștere. În studiile inițiale am văzut că atunci când blocăm PI3K, semnalizarea insulinei încearcă să contracareze acest blocaj și crește glicemia. Astfel, unul dintre efectele secundare a fost diabetul și nu ne dorim să îmbolnăvim inutil pacienții de alte afecțiuni în timp ce tratăm cancerul”, a mai precizat medicul.

În 2019, cercetătorii au dezvoltat un inhibitor PI3K de a doua generație care nu are niveluri ridicate de toxicitate. Prin cercetările efectuate pe linii celulare și modele de animale dr. Shagisultanova a reușit să demonstreze că blocantul PI3K recent aprobat, combinat cu un blocant HER2, a făcut ca tumorile să regreseze, „ceea ce este foarte, foarte încurajator”, a spus medicul. „Am văzut că inhibitorul a dus la prevenirea creșterii tumorii”, a mai precizat ea.

Dr. Shagisultanova a primit recent aprobarea FDAAdministrației Americane pentru Controlul Medicamentelor, pentru un studiu clinic la pacienții cu cancer de sân metastatic HER2 pozitiv, care este planificat să înceapă până la sfârșitul verii. Această cercetare va studia combinația dintre blocantele PI3K și HER2 la om.

„Ceea ce încercăm să facem este să oprim toate căile de semnalizare care fac ca celulele tumorale să crească. Sperăm că această combinație de inhibitori PI3K și HER2 va arăta rezultate semnificative pentru pacienții cu acest tip agresiv de cancer de sân”, a mai precizat medicul.

Articolul O genă care suferă mutații frecvente cauzează rezistență la tratamentul cancerului de sân HER2 pozitiv apare prima dată în 360medical.ro.