Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O genă cheie, prezentă în majoritatea tipurilor de cancer, descoperită de noi cercetări

O genă cheie, prezentă în majoritatea tipurilor de cancer, descoperită de noi cercetări

O genă, care este în mod normal oprită în majoritatea țesuturilor din organism, este activă în cel puțin 70% dintre tipurile de cancer, a descoperi o echipă interdisciplinară din Statele Unite.

Un studiu desfășurat de medici cercetători de la Harvard, Broad Institute of MIT și Dana-Farber Cancer Institute, și publicat la începutul lunii în Cancer Research, arată că multe cancere prezintă o expresie anormală a genei FOXR2.

Experții analizau secvențele genomice ale unui tip de cancer cerebral pediatric, gliom median difuz (DMG) – tumori fatale din interiorul creierului – când au descoperit, spre surprinderea lor, că multe dintre cancere prezentau expresia anormală FOXR2.

„Faptul că această genă este în mod normal oprită în majoritatea țesuturilor înseamnă că am putea să o țintim într-un mod care să nu provoace multe efecte secundare”, a declarat autorul principal Pratiti Bandopadhayay, neuro-oncolog pediatru.

Gena, care codifică un factor de transcriere, este localizată pe cromozomul X și este exprimată în mod normal numai în testicule.

„Realmente, niciun țesut normal, în afara testiculelor, nu ar trebui să arate expresia FOXR2, și asta a ieșit imediat în evidență”, a spus Jessica Tsai,  oncolog pediatru la Dana-Farber, care a făcut descoperirea.

Căutând în bazele de date cu cancer, savanții au analizat culturi de celule umane, și tumori secvențiate de la modele animale de cancer.

Ei au descoperit că unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pediatric și adult, cum ar fi osteosarcomul, melanomul și cancerul pulmonar fără celule mici, au prezentat expresia FOXR2, inclusiv tumorile gliomului median difuz de la banca tumorală Dana-Farber.

Echipa a colaborat cu cercetători de la Centrul German de Cercetare Avansată a Cancerului pentru a confirma că multe tipuri de tumori pediatrice activează FOXR2.

„Faptul că familiile au donat aceste tumori ne-a permis într-adevăr să ne uităm la gene precum FOXR2 și să descriem rolul lor în aceste tumori cerebrale devastatoare”, a subliniat neuro-oncologul.

În colaborare cu o echipă de la universitatea din Cincinnati, oamenii de știință au studiat șoarecii cu și fără FOXR2 activată și au descoperit că expresia genei stimulează rata de creștere a tumorilor cerebrale, inclusiv a gliomului median difuz. Ei au descoperit, de asemenea, că celulele activează gena prin procesul de hipometilare, o modificare chimică care elimină grupurile de metil dintr-o genă.

Cercetătorii au descoperit că un grup de factori de transcriere ETS au fost supraexprimați atunci când FOXR2 era activă, conducând, posibil, la formarea tumorii.

Echipa suspectează că FOXR2 ar putea face parte dintr-un tipar mai larg, în care gene din testicule,  inactive în mod normal, sunt activate la pacienții cu cancer.

Alte studii au arătat că proteinele codificate de genele de pe cromozomul X, numite antigenele cancerului testicular, sunt exprimate anormal în tumori. Aceste antigene au reprezentat o țintă cheie pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru cancer.

Noul studiu i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum se dezvoltă o varietate de de cancere.

În continuare, oamenii de știință speră să descopere relația dintre ETS și FOXR2 pentru a înțelege mai bine modul în care este activată gena.

Echipa a încheiat deja un parteneriat cu alte laboratoare pentru a explora modul în care ar putea dezvolta tratamente pentru cancer care să vizeze gena FOXR2.

Articolul O genă cheie, prezentă în majoritatea tipurilor de cancer, descoperită de noi cercetări apare prima dată în 360medical.ro.