Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O lentilă de contact solubilă pentru tratamentul bolilor oculare, dezvoltată de cercetători

O lentilă de contact solubilă pentru tratamentul bolilor oculare, dezvoltată de cercetători

O echipă de internațională de cercetători a dezvoltat un tip de lentilă de contact solubilă care încorporează medicamente pentru trata bolile oculare.

Metodele actuale de livrare a medicamentelor în bolile oculare implică terapii care sunt aplicate pe exteriorul ochiul sau sunt injectate direct în globul ocular. Niciuna dintre metode nu este optimă întrucât medicamentele aplicate nu pătrund suficient de adânc în ochi, iar injectarea este dureroasă și produce adesea inflamație.

În acest nou efort, cercetătorii au venit cu o nouă abordare, și anume, aplicarea unei lentile de contact infuzată cu nanoace (ace minuscule, de dimensiuni nanometrice la scară atomică, 1nm conține circa 4 atomi).

Oamenii de știință au dezvoltat un mod unic de a fabrica nanoacele, dintr-un amestec de siliciu și medicamente, care le permite să stea suficient în ochi cât să administreze tratamentul, iar apoi se degradează în timp. Ele sunt de 10 ori mai mici decât s-a încercat vreodată până acum, astfel încât nu produc nicio durere sau disconfort pacienților.

Pentru a le aplica pe ochi, cercetătorii le-au încorporat într-o lentilă de contact solubilă, care se dizolvă la puțin timp după ce este aplicată pe ochi.

În lucrarea publicată în revista Science Advances, grupul descrie modul în care a confecționat lentila de contact și rezultatele pe care le-au obținut în testele preclinice.

Cercetătorii au testat lentila pe modele de iepure și au descoperit o reducere aproape completă a neovascularizației corneei după doar 28 de zile.

Grupul de savanți a precizat că mai sunt necesare și alte cercetări până când această terapie va putea fi utilizată la pacienții umani.

Echipa va trebui sî testeze mai întâi eficacitatea și siguranța tratamentului și să dezvolte un mijloc de stocare pentru lentilă.

Inovația a fost dezvoltată de cercetătorii de la universitățile Purdue și Michigan, din SUA, care au lucrat împreună cu colegii lor de la universitățile Hanyang, Hongik și de la Institutul Național de Tehnologie Kumoh, toate din Republica Coreea.

Articolul O lentilă de contact solubilă pentru tratamentul bolilor oculare, dezvoltată de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.