Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O moleculă care are potențialul de a ucide cancere greu de tratat, descoperită de oamenii de știință

O moleculă care are potențialul de a ucide cancere greu de tratat, descoperită de oamenii de știință

O nouă moleculă sintetizată de cercetători de la universitatea Texas din Dallas ucide un spectru larg de cancere greu de tratat, inclusiv cancerul de sân triplu-negativ, exploatând o slăbiciune a celulelor canceroase care nu a fost vizată anterior de alte medicamente.

Cercetarea a fost efectuată în celule izolate, în țesut uman cu cancer și în cancere umane crescute la șoareci. Studiul care descrie cercetarea a fost publicat online în revista Nature Cancer.

Prof. dr. Jung-Mo Ahn, unul dintre autorii studiului și profesor asociat de chimie și biochimie la facultatea de științe naturale și matematică, la UT Dallas, proiectează de peste un deceniu molecule mici care vizează interacțiunile dintre proteine în celule. Folosind o abordare pentru proiectarea medicamentelor care se bazează pe farmacologie inversă (un proces de dezvoltare a medicamentelor în care identitatea unei ținte moleculare fie receptor, enzimă, proteină etc., determină compusul căutat), prof. dr. Jung-Mo Ahn a dezvoltat anterior potențiali compuși terapeutici candidați pentru cancerul de sân rezistent la tratament și pentru cancerul de prostată.

În studiul recent, prof. dr. Ahn și colegii săi au testat un compus nou pe care l-au sintetizat, numit ERX-41, pentru efectele sale împotriva celulelor canceroase ale sânului, inclusiv cele care conțin receptori de estrogen (ER).

Deși există tratamente eficiente disponibile pentru pacienții cu cancer de sân ER-pozitiv, sunt puține opțiuni de tratament pentru pacienții cu cancer de sân triplu-negativ (TNBC), care nu are receptori pentru estrogen, progesteron și factorul de creștere epidermic uman 2. Cancerul de sân triplu-negativ afectează, în general, femeile sub 40 de ani și are rezultate mai slabe decât alte tipuri de cancer de sân.

„Compusul ERX-41 nu a distrus celulele sănătoase, dar a ucis celulele tumorale indiferent dacă aveau sau nu receptori de estrogen. De fapt, a ucis celulele cancerului de sân triplu-negativ mai bine decât a ucis celulele ER-pozitive. Am fost nedumeriți la momentul respectiv. Știam că trebuie să vizeze altceva decât receptorii de estrogen din celulele TNBC, dar nu știam ce anume era“, a declarat prof. dr. Ahn.

Cercetătorii au descoperit că ERX-41 se leagă de o proteină celulară numită lipază acidă lizozomală A (LIPA). LIPA se găsește într-o structură celulară numită reticul endoplasmatic, un organit celular specializat în sinteza și plierea proteinelor.

„Pentru ca o celulă tumorală să crească rapid, trebuie să producă o mulțime de proteine, iar acest lucru creează stres asupra reticulului endoplasmatic. Celulele canceroase supraproduc semnificativ LIPA, mult mai mult decât celulele sănătoase. Prin legarea de LIPA, ERX-41 blochează procesarea proteinelor în reticulul endoplasmatic, ducând la moartea celulelor“, a explicat prof. dr. Ahn.

Echipa de cercetare a testat compusul la șoareci sănătoși și nu a observat niciun efect advers.

„Ne-a luat câțiva ani să urmărim exact ce proteină a fost afectată de ERX-41. Asta a fost partea cea mai grea. Am urmărit multe piste false, dar nu am renunțat. Cancerul de sân triplu-negativ este deosebit de perfid, vizează femeile de la o vârstă mai tânără, este agresiv și este rezistent la tratament. Mă bucur foarte mult că am descoperit ceva care are potențialul de a face o diferență semnificativă pentru aceste paciente“, a mai precizat prof. dr. Ahn.

Cercetătorii au hrănit compusul la șoareci cu forme de tumori canceroase umane, iar acestea s-au micșorat. Molecula s-a dovedit eficientă și la uciderea celulelor canceroase din țesutul uman colectat după operațiile chirurgicale de îndepărtare a tumorilor.

Oamenii de știință au mai descoperit că ERX-41 este eficient și împotriva altor tipuri de cancer care induc un stres ridicat în reticulul endoplasmatic, inclusiv în cancerele greu de tratat pancreatic, ovarian și în glioblastom, cel mai agresiv și letal cancer cerebral primar.

„Fiind chimist, sunt oarecum izolat de pacienți, așa că acest succes este o oportunitate pentru mine de a simți că ceea ce fac poate fi util societății“, a mai spus prof. dr. Ahn..

Cercetătorul deține brevetele pentru ERX-41 și compușii înrudiți, care au fost licențiați startup-ului EtiraRX din Dallas, o companie pe care prof. dr. Ahn a co-fondat-o în 2018. Compania a anunțat recent că intenționează să înceapă studiile clinice cu ERX-41 în primul trimestru al anului 2023.

Articolul O moleculă care are potențialul de a ucide cancere greu de tratat, descoperită de oamenii de știință apare prima dată în 360medical.ro.