Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O moleculă care împiedică răspândirea celulelor tumorale, creată de cercetători

O moleculă care împiedică răspândirea celulelor tumorale, creată de cercetători

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit o moleculă care împiedică celulele canceroase să se răspândească din tumora primară în alte zone din corp.

O echipa multidisciplinară a descoperit că o molecula mică, asemănătoare zahărului, menține integritatea țesutului din jurul unei tumori, în cancer. Oamenii de știință au reușit să demonstreze  că molecula reduce semnificativ răspândirea cancerului la șoareci.

Cum invadează celulele canceroase organismul

Metastazele reprezintă răspândirea celulelor canceroase în locuri îndepărtate din organism, făcând cancerul extrem de letal.

Formarea metastazelor depinde de capacitatea celulelor canceroase de a se desprinde de la locul tumorii primare și de a invada organismul prin pereții vaselor de sânge și barierele de țesut, pentru a ajunge la locuri secundare de creștere. Acest proces de invazie metastatică necesită molecule biologice numite enzime, care digeră proteinele și zaharurile din spațiul din jurul celulelor, permițând celulelor canceroase să migreze prin aceste zone.

O clasă abundentă de sursă de zahăr care înconjoară celulele sunt lanțurile de moleculele lungi de heparan sulfat, o polizaharidă  care ajută la stabilizarea integrității spațiului extracelular. Zaharurile din heparan sulfat sunt digerate de o enzimă numită heparanază, care astfel taie aceste lanțuri, slăbind spațiul din jurul celulelor.

Celulele canceroase metastatice produc cantități mari de enzimă heparanază, care le ajută astfel să se răspândească în organism. Inhibarea enzimei heparanază reprezintă o țintă majoră pentru terapia împotriva cancerului.

Cercetătorii au dezvoltat și testat o nouă moleculară asemănătoare zahărului care reacționează cu enzima heparanază legându-se de aceasta. Odată ce noua moleculă este legată, enzima heparanază nu mai este în măsură să lege sau să taie lanțurile de zahăr din jurul celulelor. Astfel, țesutul din jurul celulelor rămâne ferm și inaccesibil desprinderii celulelor.

Cercetătorii au studiat noua moleculă pe modele de șoarece de cancer pulmonar, cancer de sân și cancer de sânge.

Conform autorilor, deși este încă prea devreme pentru a determina dacă noua moleculă va ajunge în aplicații clinice, rezultatele sunt promițătoare, iar institutele implicate au solicitat deja un brevet pentru această moleculă.

„Trebuie să aflăm acum dacă acest compus este stabil, sigur pentru corpul uman, ajunge în locul potrivit în cantități suficiente și așa mai departe. Asta durează câțiva ani; s-ar putea să nu ajungem la nimic și cineva trebuie să fie dispus să-și asume acest risc financiar. Molecula noastră este unul dintre puținii agenți care pot inhiba heparanaza în acest mod specific. Medicina are o preferință pentru molecule mici, simple, de acest fel”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Hermen Overkleeft, de la universitatea Leiden.

Echipa de cercetare multidisciplinară, a inclus cercetători de la universitatea din York (Anglia), universitatea Leiden (Olanda) și Technion (Israel Institute of Technology).

Articolul O moleculă care împiedică răspândirea celulelor tumorale, creată de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.