Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O nouă abordare promițătoare pentru tumorile cerebrale greu de tratat

O nouă abordare promițătoare pentru tumorile cerebrale greu de tratat

Cercetătorii de la universitatea Wisconsin-Madison, din Statele Unite, au dezvoltat un gel pe care-l pot injecta postoperator, în loculul gliomului excizat, pentru a curăța în totalitate zona de eventualele celule canceroase rămase și a împiedica astfel recidiva cancerului.

Glioblastomul, este un tip agresiv de cancer care poate să apară la nivelul creierului sau al maduvei spinarii, și care, de obicei, reapare în câteva luni după ce tumora cerebrală inițială a unui pacient este îndepărtată chirurgical. Din această cauză, ratele de supraviețuire de un an pentru acest cancer sunt de doar 25% și scad la 5% pentru cinci ani.

Una dintre provocările care intervin în tratarea acestui cancer este faptul că medicii chirurgi nu pot elimina întotdeauna toate celulele stem tumorale sau fragmentele gliomului care ar putea exista în creier.

O caracteristică a glioblastomului este că celulele tumorale sunt foarte agresive și se vor infiltra în țesuturile din jur. Chirurgul nu poate simți în mod clar limitele dintre tumoră și țesutul normal și nici nu poate elimina cât mai mult posibil, deoarece toate țesuturile din creier sunt extrem de importante, și cu siguranță nu poate să elimine prea mult. Astfel, tumora va apărea din nou, scăzând brusc rata de supraviețuire după tratament”, explică Quanyin Hu, profesor asistent la științe farmaceutice, în cadrul universității Wisconsin-Madison, SUA.

Echipa sa a dezvoltat un tratament postoperator puternic, de stimulare a imunității, care ar putea crește șansele pacienților cu glioblastom.

 Oferă speranță pentru prevenirea recidivei glioblastomului. Demonstrăm că poate eradica celulele stem ale gliomului, împiedicând astfel revenirea glioblastomului. Putem îmbunătăți semnificativ supraviețuirea”, spune cercetătorul.

Laboratorul său a dezvoltat un hidrogel care poate fi injectat în creier, în cavitatea de unde a fost scoasă tumora. Metoda de livrare a hidrogelului funcționează bine, umplând complet cavitatea din creier și eliberând încet medicamentul în țesutul din jur promovând astfel un răspuns imun care ucide cancerul, explică cercetătorul.

Hidrogelul este ambalat cu nanoparticule concepute pentru a intra și reprograma anumite tipuri de celule imune numite macrofage. Aceste celule imune curăță în mod normal invadatorii infecțioși din organism, dar în mediul tumoral, ele se pot transforma și pot suprima sistemul imunitar, promovând creșterea cancerului. Din cauza inflamației create de intervenția chirurgicală, aceșste  false” macrofage se înghesuie la locul operat, alimentând potențial recidiva cancerului.

Vrem să profităm de aceste macrofage și să le transformăm din dușman în aliat, spune Hu.

Nanoparticolele pot proiecta macrofagele să vizeze o glicoproteină numită CD133, un marker pentru celulele stem canceroase. Cercetătorii au mai adăugat și un anticorp, CD47, care blochează semnalul „nu-mă-mânca”, și promovează macrofagele să recunoască celulele canceroase.

Rezultatele preclinice la modelele de șoareci arată că tratamentul cu hidrogel a generat cu succes macrofage specifice receptorilor antigenului himeric (CAR) al celulelor stem din gliom, în esență, proiectând celulele imune de la locul operat să ucidă orice celule stem canceroase persistente.

Dacă va fi eficient la om, tratamentul cu hidrogel ar putea elimina nevoia de chimioterapie sau radioterapie după operație, reducând efectele secundare toxice ale tratamentului și îmbunătățind în același timp rezultatele pacienților.

Cercetătorii vor testa în continuare hidrogelul în modele de animale mai mari și vor monitoriza eficacitatea și toxicitatea pe termen lung, pe o perioadă mai mare de patru – șase luni, cât au studiat în prezent.

Deși echipa s-a concentrat inițial pe glioblastom, abordarea tratamentului ar putea fi aplicată și altor tumori solide agresive, inclusiv cancerului de sân, notează autorii studiului.

„În abordarea noastră vrem să profităm de macrofagele din zonele posturgicale, pe care să le proiectăm local. În acest scenariu, putem spune cu încredere că (tratamentul) se va aplica majorității tumorilor solide cu caracter invaziv ridicat”, a mai spus cercetătorul.

Lucrarea privind utilizarea noului tratament în modelele de glioblastom uman au fost publicate luna aceasta, în revista Science Translational Medicine

Articolul O nouă abordare promițătoare pentru tumorile cerebrale greu de tratat apare prima dată în 360medical.ro.