Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O nouă combinație de tratament folosește celulele ucigașe naturale pentru a distruge tumorile capului și gâtului

O nouă combinație de tratament folosește celulele ucigașe naturale pentru a distruge tumorile capului și gâtului

Oamenii de știință au identificat o nouă combinație de tratament care s-a dovedit foarte eficientă în oprirea dezvoltării tumorilor capului și gâtului.

Un nou studiu preclinic, condus de o echipă de oameni de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR), din Londra, a arătat că o combinație de tratament cu radioterapie, un medicament care inhibă repararea ADN-ului deteriorat și o imunoterapie, poate activa celulele „ucigașe naturale” (NK), un tip de celule albe din sânge care au capacitatea de a ucide direct celulele canceroase.

Cancerele de cap și gât se dezvoltă în membrana mucoaselor gurii, nasului și gâtului. Aproape 750.000 de cazuri noi sunt diagnosticate la nivel global în fiecare an. Tratamentele includ chirurgie, radioterapie, chimioterapie și imunoterapie, dar pentru pacienții a căror boală progresează după tratament există puține opțiuni.

Doar aproximativ 15-20% dintre pacienții cu cancere ale capului și gâtului răspund la imunoterapiile existente.

Noua strategie descrisă în acest studiu, care vizează celulele NK, ar putea extinde considerabil numărul pacienților cu aceste tipuri de cancer, care ar putea să beneficieze de imunoterapie.

Îmbunătățirea efectelor tratamentului de radioterapie

Radioterapia ucide celulele canceroase provocând deteriorarea ADN-ului, care în celulele normale este reparat de proteinele aflate în căile de reparare a ADN-ului deteriorat. Multe celule canceroase își pierd funcțiile importante de reparare a ADN-ului și, pentru a supraviețui, se bazează foarte mult pe căile de reparare rămase.

Un factor cheie implicat în repararea ADN-ului deteriorat este enzima ATR (ataxia telangiectazia și proteina corespunzătoare Rad3). Studiile anterioare au arătat că utilizarea inhibitorilor de ATR în combinație cu radioterapia crește afluxul de celule imune la locul tumorii, rezultând în răspunsuri antitumorale mai bune, în modelele de șoareci. Aceeași terapie combinată este investigată în prezent în studii clinice.

Celulele „ucigașe naturale”

În noul studiu, publicat în Journal for ImmunoTherapy of Cancer, cercetătorii au arătat că șoarecii care au primit radioterapie în combinație cu un medicament inhibitor de ATR au întârziat creșterea tumorii și au supraviețuit mai mult decât șoarecii care au primit doar unul dintre tratamente.

Cercetătorii au descoperit că terapia combinată a dus la creșterea numărului de celule NK în micromediul tumoral (zona imediată din jurul tumorii), la creșterea expresiei genelor asociate cu activitatea acestora, și la mai multă inflamație. Aceste evenimente nu au mai avut loc atunci când celulele NK au fost eliminate selectiv de la locul tumorii.

O combinație „ucigașă”

Echipa a observat că, drept răspuns la terapia combinată, celulele NK activate și celulele tumorale au prezentat noi proteine ale punctului de control imunitar, „frânele” sistemului imunitar, pe suprafețele lor celulare. Intrigați, cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva aceste proteine ar putea fi potențiale ținte terapeutice.

După tratamentul de radioterapiei combinat cu tratamentul cu inhibitori de ATR, cercetătorii au descoperit că aceste proteine ar putea stimula semnificativ activitatea antitumorală a celulelor NK, adăugând medicamente care au blocat două dintre proteinele specifice punctului de control imunitar, TIGIT și PD-1. Această nouă abordare s-a dovedit și mai eficientă în întârzierea creșterii tumorilor și prelungirea supraviețuirii șoarecilor.

Surprinzător pentru cercetători a fost faptul că, unii șoareci cu cancere ale capului și gâtului tratați cu noua combinație au evidențiat eradicarea completă a tumorilor.

Transpunerea rezultatelor în studii clinice

Cercetătorii au avut acces la probele de sânge ale unor pacienți cu cancer avansat, supuși radioterapiei paliative și tratamentului cu inhibitor de ATR, în cadrul studiului  clinic de fază I, PATRIOT, pe care au putut să le studieze pentru a determina dacă descoperirile recente pot fi aplicate la om.

Probele au relevat modificări similare în celulele NK și proteinele punctului de control imunitar, așa cum s-a întâmplat în studiile pe șoareci, ceea ce susține verificarea în studiile clinice viitoare a combinației de tratament propus, respectiv imunoterapie cu radioterapie și un inhibitor de ATR.

„În studiul nostru, am identificat un rol important al celulelor ucigașe naturale în timpul răspunsului imun tumoral și potențialul de a-l valorifica ca parte a unor terapii viitoare. Este pentru prima dată când o combinație de acest tip a fost folosită pentru a viza și declanșa celulele NK ca mijloc de eradicare a tumorii. Noua strategie ar putea oferi o alternativă excelentă la abordările existente, permițând mai multor pacienți să beneficieze de imunoterapie”, a declarat primul autor al studiului, Emmanuel Patin, aflat în stagiu de instruire postdoctoral, în echipa de terapii țintite de la ICR.

„Studiul nostru a combinat tratamentul cu radiații cu un medicament care i-a îmbunătățit efectele, în acest caz un inhibitor de reparare a ADN-ului, pentru a activa sistemul imunitar împotriva unei ținte canceroase la șoareci. Apoi am reglat fin răspunsul imun care a avut loc, folosind inhibitori specifici ai punctului de control imunitar. Un lucru interesant este faptul că putem proiecta modalități complet noi de a trata pacienții cu cancere de cap și gât, precum și alte cancere radiocurabile, abordând strategii complet noi de combinare a unor tratamente țintite, cum s-a întâmplat și în cazul de față. Sperăm că activitatea noastră va duce la analize suplimentare ale acestei abordări, pe alte modele de puncte de control imunitar și, eventual, va fi inclusă în studiul ADePT-DDR, aflat în curs de desfășurare, care evaluează tratamentul combinat cu inhibitor de ATR și radioterapie, cu sau fără imunoterapie, la pacienții cu cancere ale capului și gâtului”, a declarat la rândul său, liderul studiului, profesorul Kevin Harrington, șeful diviziei de radioterapie și imagistică din cadrul ICR, și oncolog consultant la Royal Marsden NHS Foundation Trust, din Marea Britanie.

Articolul O nouă combinație de tratament folosește celulele ucigașe naturale pentru a distruge tumorile capului și gâtului apare prima dată în 360medical.ro.