Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O nouă descoperire ar putea ajuta la diagnosticarea și tratarea cancerului și a tulburărilor cerebrale

O nouă descoperire ar putea ajuta la diagnosticarea și tratarea cancerului și a tulburărilor cerebrale

Mecanismele moleculare ale unei proteine ar putea duce la diagnosticarea precoce și la tratamente țintite pentru mai multe tipuri de cancer și tulburări cerebrale.

Cercetătorii de la universitatea Queen, Belfast, din Irlanda, au descoperit modul în care calea moleculară de comunicare a unei proteine este esențială pentru dezvoltarea creierului. Ei au demonstrat că modificări ale acestei căi, prin care proteina călătorește prin organism, ar putea duce la răspândirea cancerului.

Studiul, publicat luni în Nature Cell Biology, descrie mecanismele moleculare ale mișcării celulelor, controlate în timp și spațiu, care este esențială pentru migrarea noilor neuroni în timpul dezvoltării creierului și care poate provoca, de asemenea, răspândirea cancerului, metastazele, în organism.

Este de așteptat ca această descoperire să aibă un impact uriaș asupra înțelegerii fundamentale a metastazelor cancerului și a dezvoltării creierului și ar putea duce la diagnosticarea timpurie și la tratamente mai bune, scriu autorii cercetării.

În timpul dezvoltării creierului, celulele stem neuronale dau naștere neuronilor, care migrează în anumite locuri din creier unde formează conexiuni și se maturizează funcțional. Un defect în acest proces este cunoscut că poate provoca mai multe tulburări de neurodezvoltare. O mai bună înțelegere a acestor evenimente este esențială pentru decodarea mecanismelor fundamentale de dezvoltare a creierului și identificarea unor căi noi de diagnosticare și terapeutice pentru astfel de tulburări.

Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, înregistrând aproape 10 milioane de decese în 2020, aproape unul din șase decese.

Majoritatea tumorilor sunt solide, cu excepția câtorva tipuri de cancer de origine sanguină. De multe ori, în momentul în care sunt detectate tumorile solide, unele celule din tumora primară s-au răspândit deja în alte părți ale corpului, și au dat naștere la metastaze, tumori secundare ale căror celule sunt adesea rezistente la chimioterapie.

Îndepărtarea chirurgicală, chimioterapia și alte tipuri de terapii anti-tumorale pot viza tumora primară, dar metastazele fac rezultatul imprevizibil și pot duce la o recidivă mai agresivă a cancerului.

Pentru cercetători este esențial să înțeleagă caracteristicile cancerului pentru a-l aborda.

Tranziția epitelial-mezenchimală (EMT) este o cale moleculară care permite migrarea celulelor și este vitală pentru procesele de dezvoltare timpurie, inclusiv dezvoltarea creierului, și, mai târziu în viață, pentru vindecarea rănilor, dar este, de asemenea, utilizată de celulele canceroase pentru a migra și a dezvolta metastaze.

Echipa de cercetare a identificat proteina ZNF827, ca fiind un reglator cheie al EMT. Recentul studiu arată modul în care deplasarea (calea moleculară) acestei proteine în organism este folosită la migrarea noilor neuroni în locurile destinate în timpul dezvoltării creierului, dar este exploatată și de celulele tumorale pentru a migra prin organism și a provoca metastaze la diferite organe.

„Studiul nostru nu numai că aruncă lumină asupra dezvoltării unuia dintre cele mai importante organe din corpul nostru, creierul, dar arată și cum aceeași proteină, care este esențială pentru dezvoltarea creierului, poate fi, de asemenea, cauza sau ținta răspândirii cancerului în organism,  o adevărată proteină Jekyll și Hyde”, a declarat autorul principal, dr. Vijay Tiwari de la Institutul Wellcome-Wolfson pentru medicină experimentală din cadrul universității Queen.

„Procesul de migrare al noilor neuroni în locurile adecvate în timpul dezvoltării creierului este același proces exploatat și de celulele tumorale pentru a obține potențial de migrație, provocând mișcarea celulelor canceroase prin tot corpul și ducând astfel la metastaze”, a mai spus el.

„Identificarea factorilor cheie care reglează  aceste căi, deschide noi oportunități pentru o intervenție terapeutică împotriva cancerului și o mai bună înțelegere a tulburărilor de neurodezvoltare care implică defecte în dezvoltarea creierului”, a mai precizat medicul.

Articolul O nouă descoperire ar putea ajuta la diagnosticarea și tratarea cancerului și a tulburărilor cerebrale apare prima dată în 360medical.ro.