Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit o proteină (chemokină) de semnalizare celulară care ar putea reprezenta o nouă țintă terapeutică în lupta împotriva cancerului colorectal.

Cancerul colorectal (CRC) este o problemă de sănătate frecventă, fiind a treia cauză de cancer, după cel de prostată și de sân, și a doua cauză de mortalitate prin cancer în lume. Experții spun că aproape 20% din cazurile de cancer colorectal au o componentă ereditară, dar cele mai multe dintre acestea sunt sporadice, depinzând de factori de risc ce ar putea fi evitați.

Inflamația cronică, inclusiv boala inflamatorie intestinală, este o afecțiune care predispune apariția cancerului colorectal.

În noul studiu, cercetătorii raportează că o proteină (chemokină) de semnalizare celulară, numită CCL20 împreună cu receptorul său, CCR6, sunt esențiale pentru creșterea tumorilor colorectale în urma pierderii proteinei supresoare tumorale, SMAD4.

Proteina SMAD4 face parte din calea de semnalizare a factorului de creștere beta (TGF-beta), care reglează răspunsul imun (inflamator) la infectarea celulelor epiteliale care căptușesc colonul.

Cercetările anterioare ale aceluiaș laborator au demonstrat că SMAD4 blochează sau reprimă efectele citokinelor pro-inflamatorii în epiteliul colonului și că pierderea SMAD4 sau inhibarea receptorilor TGF-beta într-un model de șoarece crește nivelul chemokinei CCL20.

„Munca noastră anterioară a constatat că familia TGF-beta care semnalizează prin calea SMAD4 reprezintă o frână importantă asupra răspunsului inflamator al celulelor epiteliale din intestin, legat de carcinogeneză”, a declarat dr. R. Daniel Beauchamp, profesor emerit de chirurgie și profesor de biologie și dezvoltare celulară.

„Cercetarea actuală leagă suprareglarea căii de semnalizare CCL20/CCR6, după pierderea SMAD4, de micromediul inflamator care promovează cancere de colon, în special în condiții inflamatorii, cum ar fi colita ulcerativa la om”, a mai precizat medicul.

La om, chemokina CCL20 este suprareglată în colita ulcerativă și boala Crohn, și crescută în adenoame colorectale sporadice (polipi) și cancer colorectal, sugerând că aceasta poate influența predispoziția pentru cancer.

În studiul actual, cercetătorii raportează că pierderea expresiei SMAD4 în probele de cancer asociate cu colita ulcerativă umană, este asociată cu expresia crescută a chemokinei CCL20 și a celulelor imune care poartă receptorul CCR6. Conform autorilor cancerele asociate colitei ulcerative care nu au SMAD4 au permis infiltrarea celulelor imune într-un număr mare.

Folosind un model de șoarece modificat genetic, în care gena SMAD4 a fost ștearsă din colon, cercetătorii au putut lega funcția SMAD4 din epiteliu, de reglarea semnalizării CCL20/CCR6. Povara tumorală la șoarecii fără SMAD4 a fost și ea redusă atunci când gena CCR6 a fost eliminată.

Aceste constatări sugerează că pierderea genei SMAD4 în epiteliul colonului crește expresia CCL20 și atracția chimică a celulelor imune CCR6-pozitive, contribuind la o mai mare predispoziție pentru cancerul de colon.

„Am reușit să producem o mutație în gena supresoare tumorală, SMAD4, într-un model de șoarece, și să efectuăm tipuri de analize care nu sunt posibile la om. Aceste analize ne-au permis să determinăm care dintre numeroasele interacțiuni la nivel de celulă-celulă a fost critică pentru progresia tumorii și ar putea fi testate pentru eficacitate clinică în studiile viitoare”, a spus Anna Means, profesor de cercetare în chirurgie și biologie celulară și dezvoltare.

Deși încercările de a restabili funcția genelor supresoare tumorale, inclusiv a SMAD4, nu au avut succes, aceste proteine par să fie cheia pentru identificarea și întreruperea evenimentelor complexe, multicelulare, care stimulează creșterea malignă a colonului..

Cercetătorii au ajuns la concluzia că terapia țintită împotriva CCR6 poate fi eficientă în prevenirea carcinomului asociat colitei la pacienții cu colită ulcerativă, iar căile din aval, cum sunt CCL20/CCR6, ar putea fi o abordare pentru terapiile țintite mai selective în cancerul colorectal.

Studiul a apărut luna aceasta, în revista Gastroenterology.

Articolul O nouă posibilă țintă împotriva cancerului colorectal apare prima dată în 360medical.ro.