Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O nouă tehnică ar putea ajuta la detectarea din timp a cancerului pulmonar la nivel celular

O nouă tehnică ar putea ajuta la detectarea din timp a cancerului pulmonar la nivel celular

Un studiu recent publicat s-a concentrat pe o nouă metodă de detectare a cancerului pulmonar la nivel celular, ceea ce ar putea duce la tratamente mai timpurii și mai eficiente.

Cercetători de la universitatea Philadelphia, din Statele Unite, au evaluat o metodă de detectare a cancerului, în special în nodulii de cancer pulmonar, la un nivel microscopic mai avansat decât o biopsie tipică și o analiză a țesuturilor. Studiul a fost efectuat pe modele de șoareci, mostre de țesut uman și culturi celulare.

„O tehnologie nou dezvoltată poate ajuta la detectarea cancerului la nivel celular, ceea ce ar putea contribui la diagnosticarea și tratarea mai din timp a cancerului pulmonar. Acest studiu a demonstrat potențialul pentru o precizie ridicată a diagnosticului prin combinarea unui agent molecular de imagistică, care vizează cancerul, cu un sistem în timp real de endomicroscopie confocală cu laser, pentru a evalua malignitatea în nodulii pulmonari mici, dificil de diagnosticat”, au declarat autorii cercetării, publicată în Nature Communications.

Ei au raportat că metoda poate diferenția între celulele sănătoase și celulele canceroase la nivel de o singură celulă.. DE asemenea, oamenii de știință au reușit să detecteze celulele canceroase în tumori mai mici de doi centimetri lățime.

Metoda de detectare poate fi benefică acestui tip de cancer, deoarece țesutul cancerului pulmonar are adesea componente care pot scăpa detectării.

Autorii spun că randamentul de diagnostic al biopsiilor nodulilor pulmonari este în mod inerent scăzut, și asta poate reprezenta o provocare pentru clinicieni în a diferenția între nodulii benigni și cei canceroși.

Cercetătorii sunt optimiști cu privire la această metodă de detectare, pe care o consideră mai eficientă.

„Examenul C.T. pentru cancerul pulmonar la pacienții cu antecedente de fumat îmbunătățește semnificativ rezultatele. Cu toate acestea, anumite anomalii pe C.T. sunt adesea nespecifice și dificil de biopsiat. Tehnicile descrise în această lucrare au potențialul de a îmbunătăți acuratețea diagnosticului și, pentru că rezultatele sunt în timp real, de a reduce nevoia efectuării mai multor biopsii, din cauza materialului insufficient de diagnosticare”, a precizat dr. William Dahut, directorul științific al Societății Americane de Cancer.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, și al treilea cel mai frecvent tip de cancer din Statele Unite.

Boala este adesea tratabilă, când este diagnosticată în stadii incipiente, de aceea, experții lucrează în mod constant la noi modalități de detectare a cancerului pulmonar cât mai timpuriu, astfel încât pacienții să poată primi un tratament prompt.

Deși, oricine poate dezvolta cancer pulmonar, există factori de risc, precum fumatul și fumatul pasiv, care cresc riscul unei persoane de a dezvolta această boală.

„Cancerul pulmonar este o boală care poate fi adesea vindecată în stadii incipiente, dar devine incurabilă odată ce cancerul s-a răspândit. Este important să diagnosticăm cancerul pulmonar înainte de a se răspândi, pentru a crește probabilitatea unui tratament. Inițiativele de detectare timpurie, cum sunt și examenele C.T., sunt esențiale în găsirea cancerelor mici, înainte ca acestea să se răspândească”, a declarat dr. Jorge Gomez, expert medical la American Lung Association.

Tratamentul depinde de tipul de cancer pulmonar și de stadiul bolii, atunci când este detectat. Ca parte a terapiei, medicii pot utiliza chimioterapie, chirurgie, imunoterapie, și radioterapie.

Articolul O nouă tehnică ar putea ajuta la detectarea din timp a cancerului pulmonar la nivel celular apare prima dată în 360medical.ro.