Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O nouă tehnică de imagistică osoasă ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului pentru osteoporoză

O nouă tehnică de imagistică osoasă ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului pentru osteoporoză

O nouă abordare imagistică poate detecta modificările în țesutul osos mult mai rapid decât scanarea densității osoase (densitometria osoasă – DEXA), metoda utilizată în prezent în îngrijirea sănătății.

O nouă abordare care detectează modificările în țesutul osos mult mai rapid decât scanările DEXA pentru densitatea osoasă, metoda utilizată în prezent, a fost dezvoltată de o echipă de cercetare de la colegiul de medicină al universității din Saskatchewan, Canada.

Chiar dacă studiul a fost realizat pe un model de iepure, autorii spun că rezultatele ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului medicamentos pentru persoanele cu osteoporoză.

Folosind fasciculul de lumină BMIT de la universitatea din Saskatchewan, dr. David Cooper și colegii săi au reușit să vadă porii incredibil de mici din interiorul osului cortical, suprafața exterioară densă a osului care reprezintă cea mai mare parte a masei osoase. Acești pori se schimbă în timp, arătând modul în care țesutul osos este îndepărtat și înlocuit în mod continuu.

Cercetătorii au stimulat această fluctuație osoasă folosind hormonul paratiroidian, apoi au urmărit modificările din porii osului cortical care au apărut în doar 14 zile.

„La oameni, porii la care ne-am uitat au aproximativ lățimea câtorva fire de păr – un sfert de milimetru – iar la iepuri au aproximativ jumătate din această dimensiune”, a spus Cooper, a cărui ultimă descoperire se bazează pe o muncă de un deceniu, în aceast domeniu.

„Folosind micro-tomografia computerizată (micro-CT) am fost capabili, pentru prima dată, să vedem formele acestor pori și să-i urmărim efectiv în timp”, a precizat cercetătorul.Dr. Kim Harrison, conducătorul studiului, a spus că această cercetare nu ar fi fost posibilă folosind tehnici convenționale cu raze X.

„Această abordare folosește calități de refracție între țesuturile moi și dure, care evidențiază acești pori din os și ușurează obținerea imagini și urmărirea modificărilor”, a spus ea.

„Am stabilit într-adevăr un mod fundamental nou de a privi fluctuațiile osoase”, a spus medicul. „Nimeni nu a mai făcut asta până acum în ceea ce privește urmărirea porilor”, a precizat ea.

Conform statisticilor, peste 2,3 milioane de canadieni sunt afectați de osteoporoză, ceea ce duce la o povară economică de miliarde de dolari și o suferință incalculabilă.

Testele actuale de diagnosticare a osteoporozei, efectuate prin scanări ale densității osoase, sunt „un instrument mai puțin precis”, a precizat dr. Cooper.

„Ar putea dura ani pentru ca schimbările să fie detectabile. Cu noua abordare detectăm aceste schimbări de-a lungul săptămânilor, la animale. Ar putea avea un impact rapid asupra modului în care sunt utilizate medicamentele curente utilizate în tratamentul osteoporozei”, au mai precizat autorii.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Bone and Mineral Research.

Articolul O nouă tehnică de imagistică osoasă ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului pentru osteoporoză apare prima dată în 360medical.ro.