Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O tehnică de biopsie lichidă neinvazivă detectează mai devreme celulele canceroase din sânge

O tehnică de biopsie lichidă neinvazivă detectează mai devreme celulele canceroase din sânge

Cercetători de la universitatea din Florida, SUA, au descoperit o nouă metodă de a identifica celulele canceroase metastatice din organism.

Noua metodă ar putea ajuta la identificarea cancerului mai devreme, oferind pacienților mai multe opțiuni de tratament.

Într-un articol publicat în PLOS ONE, cercetătorii au anunțat folosirea unui complex proteic numit chaperonin, drept nou marker pentru celulele canceroase din sânge.

Chaperoninele oferă o indicație mai clară a răspândirii cancerului, spun specialiștii. Prin utilizarea noului marker, oamenii de știință de la UCF au reușit să detecteze mai multe celule canceroase în sânge.

Celulele canceroase au nevoie de o mulțime de proteine pentru a supraviețui și a circula prin corp. Complexul chaperonin permite proteinelor să se plieze în forme funcționale, tridimensionale. Fără chaperonine, proteinele importante necesare celulelor canceroase nu se pot forma. Toate celulele conțin complexul chaperonin dar celulele canceroase au niveluri semnificativ mai ridicate din aceste proteine.

„Celulele canceroase sunt flămânde după protein”, explică dr. Annette Khaled care a identificat complexul chaperonin ca fiind un indicator semnificativ pentru severitatea unui cancer și a dezvoltat terapii pe bază de nanoparticule, care identifică complexul chaperonin în celulele canceroase și-l distruge. Fără acest mecanism de pliere a proteinelor, celulele canceroase mor de foame, spune medicul.

„Cu cât mai multe chaperonine, cu atât cancerul este mai avansat. Utilizând complexul chaperonin pentru detectarea celulelor canceroase din sânge, suntem avertizați că se răspândește cancerul. Utilizarea complexului chaperonin pentru detectarea celulelor canceroase din sânge este o soluție neinvazivă de diagnostic”, a explicat dr. Khaled.

Markerii folosiți pentru identificarea celulelor canceroase din sânge se bazează, de obicei, pe caracteristicile epiteliale ale celulele care căptușesc organismul și din care se dezvoltă cancerele. Dar astfel de markeri sunt destul de „generici”, pentrui a putea detecta celulele canceroase din sânge, și oferă puține informații despre cancerul în sine, a explicat dr. Khaled.

„Celulele canceroase care ajung în sânge pot proveni din orice parte a tumorii și nu supraviețuiesc mai mult de câteva ore”, a precizat medicul.

Folosirea unui marker cum este complexul chaperonin, care poate identifica celulele canceroase periculoase care circulă în sânge, ar putea alerta medicii că un pacient recidivează sau nu răspunde la tratamente, a mai precizat medicul, care este și este șefa diviziei de cercetare a cancerului  din cadrul Colegiului de Medicină UCF.

În cadrul acestui studiu, echipa de la laboratorul dr. Khaled a utilizat sânge și țesuturi de la pacienții cu cancer de sân metastatic, tratați la Centrul de Cancer UF Orlando Health, pentru a testa dacă complexul chaperonin este mai précis decât markerii tradiționali pentru a identifica celulele canceroase din sânge. Echipa a validat apoi ideea pe sângele pacienților cu cancer pulmonar, și a constatat că folosind complexul chaperonin a detectat mai multe celule canceroase pulmonare în comparație cu metodele standard de biopsie lichidă.

Noua procedură de biopsie lichidă ar putea ajuta la o mai bună monitorizare a bolii pacienților cu cancere mamare și pulmonare.

Articolul O tehnică de biopsie lichidă neinvazivă detectează mai devreme celulele canceroase din sânge apare prima dată în 360medical.ro.