Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O terapie țintită ar putea fi o opțiune eficientă de tratament pentru un cancer mortal la copii

O terapie țintită ar putea fi o opțiune eficientă de tratament pentru un cancer mortal la copii

Cercetări recente au demonstrat că o nouă terapie țintită ar putea reprezenta o opțiune eficientă de tratare a neuroblastomului, al treilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copiii sub 5 ani, responsabil pentru cele mai multe decese legate de cancer pentru această grupă de vârstă.

Neuroblastomul este o tumoră canceroasă agresivă ce afectează mai ales sugarii și copiii mici. Se formează în țesuturile nervoase simpatice sau în nervii responsabili de răspunsul „luptă sau fugi” pentru situațiile de urgență ale organismului. Este cea mai frecventă tumoră întâlnită la copiii cu vârsta mai mică de 1 an.

Neuroblastomul se dezvoltă în țesutul nervos, cel mai frecvent în glandele din jurul rinichilor. În ciuda progreselor medicale multiple care au îmbunătățit rezultatele pentru această boală, neuroblastomul cu risc ridicat este al treilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copiii sub 5 ani și rămâne responsabil pentru cele mai multe decese legate de cancer pentru această grupă de vârstă.

Cercetările anterioare au demonstrat că activarea grupului de proteine, MEK / ERK, ajută celulele neuroblastomului să supraviețuiască și să crească. O clasă de medicamente utilizate pentru a inhiba funcția acestor proteine numite inhibitori MEK s-a dovedit ineficientă în tratarea bolii, întrucât dozele mari sunt asociate cu un nivel substanțial de toxicitate.

Pentru a aborda lipsa unor opțiuni eficiente de tratament pentru neuroblastom, cercetători de la VCU Massey Cancer Center, din Statele Unite, au efectuat un screening cu randament ridicat, pentru SHP099. Acest compus aparține unei noi clase de medicamente care vizează și blochează o enzima SHP2, aflată de-a lungul aceleiași căi genetice ca MEK/ERK.

Screening-ul cu randament ridicat este o metodă importantă în descoperirea și proiectarea medicamentelor care permite cercetătorilor să automatizeze mii până la milioane de teste pe compuși chimici sau biologici.

În mod repetat, cercetătorii au descoperit că tumorile neuroblastomului la șoareci sunt sensibile la SHP099, și că au scăzut considerabil în dimensiune, în unele dintre modele. SHP099 a avut un impact deosebit de eficient în celulele tumorale cu o expresie limitată sau deloc a proteinei neurofibromin 1 (NF1), care ajută la reglarea creșterii celulelor. Oamenii de știință au stabilit că expresia NF1 este mult mai mică în celulele de neuroblastom avansat sau recidivat, și că proteina este mai ușor de dezactivat în neuroblastomul cu risc ridicat.

„Am găsit efecte pozitive variabile, dar constante, la toate modelele cu nivel scăzut de NF1, în modelele de neuroblastom cu risc ridicat, indicând o nouă țintă de medicamente în boala recidivată”, a declarat Anthony Faber, lider al programului pentru dezvoltarea terapiilor și lector univ. la institutul Philips pentru cercetarea în sănătate orală, din cadrul școlii de stomatologie de la VCU.

Conform cercetătorului, una dintre cele mai importante constatări ale studiului a fost aceea că inhibitorii SHP2 au fost ineficienți în blocarea funcției MEK / ERK în celulele sănătoase și, prin urmare, nu au fost toxici pentru ele.

„Aceste constatări sugerează că, spre deosebire de inhibitorii MEK, inhibitorii SHP2 pot fi dozați în cantități suficient de mari pentru a inhiba semnalizarea MEK / ERK în tumorile neuroblastomului”.

În prezent, grupul intenționează să testeze inhibitorii SHP2 în combinație cu terapia cu anticorpi monoclonali anti-GD2 , o imunoterapie aprobată pentru neuroblastom.

Echipa a mai constatat că SHP099 este eficient în carcinomul cu celule scuamoase al capului și gâtului (HNSCC). În curând vor fi publicate constatări separate, iar echipa planifică testarea în continuare a unei terapii combinate în HNSCC cu inhibitori ai SHP2 și EGFR.

Noul studiu a fost publicat joi, în Cell Reports.

Articolul O terapie țintită ar putea fi o opțiune eficientă de tratament pentru un cancer mortal la copii apare prima dată în 360medical.ro.