Sari la conținut
Clinica Stomatologica » O ventilație mai bună pentru a preveni răspândirea COVID-19

O ventilație mai bună pentru a preveni răspândirea COVID-19

Încă din primele etape ale pandemiei COVID-19 au existat tot mai multe dovezi care sugerează că transmiterea prin aer a virusului SARS-CoV-2 în locuri cu ventilație slabă a contribuit la răspândirea infecției. O nouă revizuire a studiilor științifice evidențiază importanța ventilației adecvate pentru a preveni răspândirea COVID-19 în medii interioare.

O analiză a 18 studii existente indică faptul că transmiterea prin aer a coronavirusului SARS-CoV-2 de la o persoană infecțioasă la alte persoane aflate la mai mult de doi metri distanță se poate produce în diferite medii interioare.

,,Unele locuri publice ar putea avea nevoie de o ventilație mai bună pentru a preveni răspândirea COVID-19, în urma dovezilor tot mai mari ale potențialului de transmitere pe cale aeriană la distanță lungă a bolii”, sugerează o cercetare publicată în revista British Medical Journal.

Cercetătorii subliniază că dovezile din aceste studii au fost considerate a fi de o certitudine foarte scăzută și spun că este nevoie de investigații continue asupra potențialului de transmitere pe cale aeriană pe distanțe lungi a SARS-CoV-2.

Este în general acceptat că transmiterea pe distanță scurtă (mai puțin de doi metri distanță) poate avea loc atât prin picături, cât și prin aerosoli în aer, dar există un dezacord cu privire la importanța transmiterii pe distanțe lungi (mai mult de doi metri) pe calea aerului în medii interioare: cum ar fi locuri de cazare, locuri de agrement, locuri de muncă sau blocuri de apartamente.

O echipă de cercetători de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie și de la Universitatea din Bristol și-a propus să evalueze potențialul de transmitere pe cale aeriană pe distanțe lungi a SARS-CoV-2 în cadrul comunității interioare și să investigheze factorii care ar putea influența transmiterea.

Oamenii de știință au analizat studiile pe acest subiect publicate între ianuarie 2020 și ianuarie 2022, concentrându-se pe 18 studii observaționale ale focarelor de COVID în țări din Asia, Europa, Oceania și S.U.A.

Aceste focare s-au petrecut în diverse locuri, inclusiv apartamente în blocuri, hoteluri de carantină, restaurante, autobuze, o fabrică de procesare a alimentelor, o sală de judecată, o sală de fitness și în timpul concertelor.

Autorii au concluzionat că transmiterea pe cale aeriană pe distanțe lungi era probabil să fi avut loc pentru în 16 din 18 studii. Nu a fost clar în celelalte două studii.

În cele 16 studii, unul sau mai mulți factori era probabil să fi crescut șansele de transmitere prin aer pe distanțe lungi, în special fluxul direcțional de aer și activitățile asociate cu emisia crescută de aerosoli, cum ar fi cântatul sau vorbitul tare.

În 13 studii, indivizii care ar putea fi sursa de infecție au fost raportați ca fiind asimptomatici, pre-simptomatici sau doar începând să aibă simptome în momentul transmiterii.

Analiza are unele limitări, de exemplu, a analizat doar studiile epidemiologice observaționale ale evenimentelor de transmitere de la om la om din lumea reală și nu a inclus dovezi mai ample din studii de mediu sau experimentale.

În plus, majoritatea focarelor au avut loc înainte de lansarea vaccinului și nu este clar cum aceste rezultate se aplică populațiilor cu un nivel ridicat de imunitate la infecții, fie dobândite în mod natural, fie mediate de vaccin.

Revizuirea a evaluat în mod critic probabilitatea transmiterii la distanțe lungi a SARS-CoV-2 prin aer, folosind o serie de dovezi de la date epidemiologice, analize genomice și supraveghere video până la analiza aranjamentelor scaunelor și testarea ipotezelor de mediu.

Ca atare, autorii concluzionează: Această revizuire sistematică rapidă demonstrează că transmiterea pe cale aeriană pe distanțe lungi a SARS-CoV-2 poate avea loc în medii interioare, cum ar fi restaurante, locuri de muncă și în coruri și a identificat factori precum ventilarea insuficientă a aerului, care pot contribui la transmitere.

„Aceste rezultate susțin rolul măsurilor de atenuare în mediile interioare, cum ar fi ventilația adecvată. Acum este timpul pentru o revoluție a aerului din interior”, susține Stephanie Dancer, microbiolog consultant la Universitatea Edinburgh Napier, potrivit Medicalxpress.com.

Ea subliniază, de asemenea, unele limitări ale studiului, dar spune că „dovezile prezentate în această revizuire, oricât de slabe sunt, validează premisa că particulele respiratorii minuscule care conțin SARS-CoV-2 se transmit liber în medii ventilate inadecvat.

Articolul O ventilație mai bună pentru a preveni răspândirea COVID-19 apare prima dată în 360medical.ro.