Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Oamenii de știință au descoperit un mecanism important care cauzează recidiva cancerului de colon după chimioterapie

Oamenii de știință au descoperit un mecanism important care cauzează recidiva cancerului de colon după chimioterapie

Un studiu condus de cercetători de la laboratorul de cancer colorectal al universității din Barcelona arată că unele celule tumorale rămân într-o stare latentă și sunt reactivate după tratamentul de chimioterapie, provocând recidiva.

Una din 25 de persoane va dezvolta cancer de colon în timpul vieții în timp ce, la nivel mondial sunt diagnosticate în fiecare an aproape 2 milioane de cazuri noi.

Chimioterapia este frecvent utilizată pentru tratarea cancerului de colon. Inițial, tratamentul este eficient în majoritatea cazurilor, cu toate acestea mulți pacienți recidivează după tratament.

Acum, oamenii de știință au descoperit că celulele stem tumorale care au o activitate proteică controlată de gena Mex3a rămân într-o stare latentă care le conferă rezistență la chimioterapie. Datorită acțiunii medicamentelor utilizate în chimioterapie, celulele canceroase adoptă o stare similară cu cea embrionară, iar după tratament, când mediul devine mai favorabil, sunt reactivate pentru a regenera tumora în toată complexitatea ei. Cercetătorii spun că aceste celule perseverente sunt responsabile pentru recidiva cancerului după tratament.

„Chimioterapia este eficientă și ucide majoritatea celulelor tumorale, dar nu pe toate. Descoperirile noastre dezvăluie identitatea unui grup de celule persistente care sunt rezistente la chimioterapie și continuă să regenereze tumora după tratament. Studiul nostru deschide acum calea pentru dezvoltarea unor medicamente care să elimine aceste celule, ceea ce ar face chimioterapia mai eficientă și ar îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților”, a declarat dr. Eduard Batlle, cercetător ICREA, șeful laboratorului de la IRB Barcelona și lider de grup în cadrul centrului spaniol de cercetare biomedicală a cancerului, CIBERONC.

În studiul care a fost publicat recent în Nature Cancer, cercetătorii au folosit în principal organoizi cultivați în laborator, respectiv mostre de tumori de la pacienți sau de la modele de șoarece cu cancer avansat, care  reproduc complexitatea tumorii, structura tridimensională  a acesteia precum și variabilitatea tipurilor de celule prezente în tumoră.

„Organoizii ne-au permis să urmărim evoluția celulelor persistente responsabile pe tot parcursul procesului și să observăm reacția lor la chimioterapie”, a explicat Adrián Álvarez-Varela, principalul autor al studiului.

Cercetătorii au mai utilizat și modele de șoarece cu cancer colorectal și au putut observa și reproduce comportamentul acestor celule persistente, la fel ca în cazul organoizilor. Rezultatele obținute de la organoizi și modelele de șoarece au fost comparate apoi cu analiza transcriptomică a probelor obținute de la pacienți.

Oamenii de știință au arătat că eliminarea genei Mex3a cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetică a făcut ca celulele canceroase colorectale să devină sensibile la chimioterapie. În modelele experimentale ale acestui tip de cancer, metastazele deficitare în Mex3a au putut fi complet eliminate cu ajutorul chimioterapiei. Deși funcțiile genei Mex3a sunt încă necunoscute, această descoperire sugerează că medicamentele care ar viza această genă ar putea acționa împreună cu chimioterapia și ar putea preveni recidiva.

În continuare, oamenii de știință și-au propus să extindă munca de laborator pentru a se concentra pe analiza mecanismelor moleculare subiacente, în special pe modul în care proteina Mex3a menține celulele stem canceroase într-o stare latentă. Specialiștii vor urmări și procesele declanșate de chimioterapie, care permit celulelor să genereze o stare similară cu cea embrionară, și să regenereze astfel diferite tipuri de celule prezente în tumoră după încheierea tratamentului.

O altă echipă de cercetători a descoperit unele dintre mecanismele prin care polipii se ,,transformă” în cancer colorectal, stabilind astfel cadrul pentru o supraveghere îmbunătățită a cancerului folosind medicina de precizie.

Articolul Oamenii de știință au descoperit un mecanism important care cauzează recidiva cancerului de colon după chimioterapie apare prima dată în 360medical.ro.