loader image
Home » Oamenii de știință au dezvoltat un umăr robotic pentru a crește artificial un tendon uman funcțional

Oamenii de știință au dezvoltat un umăr robotic pentru a crește artificial un tendon uman funcțional

O echipă de cercetători de la Oxford a realizat un umăr robotic care servește ca bioreactor și mecanism de întindere într-un efort de a crește, pe cale artificială, țesut de tendon uman funcțional.

În ultimele decenii, oamenii de știință din domeniul medical au analizat posibilitatea de a utiliza celule fibroblaste pentru a crește țesut uman care ar putea înlocui, la pacienții umani, țesutul pierdut sau deteriorat.

În acest scop, cercetătorii au crescut organe, piele, cartilaj și chiar o trahee, dar astfel de eforturi se află abia la început.

Un domeniu de cercetare deosebit de provocator este creșterea țesutului din care este format tendonul.

Țesuturile proiectate până acum nu au demonstrat elasticitatea necesară pentru a putea fi utilizate la  pacienți umani.

Pentru a mări elasticitatea țesutului crescut artificial experții au încercat să construiască dispozitive care să întindă și să îndoaie țesutul pe măsură ce acesta crește.

Din păcate, aceste încercări nu au produs țesut care să se îndoaie, să se răsucească și să se întindă la fel cum o face țesutul natural.

În acest nou efort, cercetătorii de la Oxford au adoptat o nouă abordare. În loc să cultive țesutul în vase Petri cu dispozitive de întindere, oamenii de știință au crescut țesutul pe o articulație fabricată în așa fel încât să imite un umăr uman.

Cercetătorii au modificat un robot open-source, dezvoltat de inginerii de la Devanthro GmbH, pentru a permite adăugarea unui bioreactor și a unor filamente de prindere a țesutului.

După ce au instalat bioreactorul și mecanismul de prindere al țesutului pe umărul robotului, echipa a inundat cu nutrienți zone desemnate, pentru a stimula creșterea țesutului.

Celulele au fost lăsate să crească pe o perioadă de două săptămâni. În fiecare zi, umărul a fost activat timp de 30 de minute pentru a imita mișcările de îndoire, trăgere și răsucire ale unui umăr uman.

La sfârșitul perioadei de creștere, cercetătorii au studiat țesutul rezultat și au descoperit că acesta este diferit de țesutul cultivat într-un mediu static.

Experții trebuie acum să determine dacă țesutul nou crescut s-a îmbunătățit suficient încât să poată fi utilizat la pacienți umani.

O lucrare care descrie umărul robotic și prezintă imagini cu mecanismul de creștere al noului țesut a fost publicată în revista Communications Engineering.

Articolul Oamenii de știință au dezvoltat un umăr robotic pentru a crește artificial un tendon uman funcțional apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top