Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Obezitatea și hipertensiunea arterială afectează funcțiile cognitive sociale

Obezitatea și hipertensiunea arterială afectează funcțiile cognitive sociale

Factorii de risc cardiovascular și condiția fizică scăzută sunt asociate cu declinul funcțiilor cognitive sociale. O cercetare derulată de Universitatea Kobe a dezvăluit că obezitatea și hipertensiunea arterială contribuie la scăderea activității neuronale legate de rețeaua socială a creierului.

Obezitatea s-a triplat în ultimii 40 de ani. Din cauza acestui factor, dar și al altor factori care contribuie la creșterea ulterioară a numărului de persoane cu boli cardiovasculare, obezitatea a fost declarată motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică, potrivit OMS, 2021.

În plus, există și date care indică faptul că rezistența cardiorespiratorie a oamenilor a scăzut în ultimii 40 de ani (Lamoureux et al., 2019, Sports Med). Cercetările anterioare au arătat că scăderea cogniției (memorie, conștientizare etc.) este asociată cu factori de risc cardiovascular și niveluri scăzute de fitness (Yang et al, 2018, Neurosci Biobehav Rev; Colcombe & Kramer, 2003, Psychol Sci).

Un studiu realizat de un grup de cercetare care i-a inclus pe prof. Ishihara Toru de la Școala de Dezvoltare Umană și Mediu, de la Universitatea Kobe și profesorul Matsuda Tetsuya de la Institutul de Știință a Creierului din cadrul Universității Tamagawa a analizat datele a 1.027 de persoane înregistrate în baza de date a Human Connectome Project (S.U.A.).

Pentru factorii de risc cardiovascular, cercetătorii au folosit indicele de masă corporală (IMC), care este calculat pe baza înălțimii și greutății fiecărei persoane și datele despre tensiunea arterială sistolică și diastolică. Ca indicatori ai fitness-ului, cercetătorii au folosit rezistența respiratorie, viteza mersului, dexteritatea mâinii și puterea de prindere (calculată folosind NIH Toolbox).

Pentru a evalua funcția cognitivă socială, au folosit acuratețea percepției animației și timpii de reacție și procentul de răspunsuri corecte pentru sarcina de recunoaștere a emoțiilor. Activitatea creierului în timpul cogniției sociale (adică în timpul percepției animației) a fost măsurată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.

Grupul de cercetare a folosit apoi datele colectate pentru a investiga relația dintre activitatea creierului în timpul cogniției sociale și factorii de risc cardiovascular/aptitudinea fizică..

Cu cât IMC/tensiunea arterială este mai mare și cu cât nivelurile de fitness ale subiectului sunt mai scăzute, cu atât nivelurile de activitate neuronală au fost mai scăzute în rețeaua socială a creierului în timpul cogniției sociale. Printre aceste asocieri, IMC, rezistența și dexteritatea mâinii în special s-au dovedit a fi strâns legate de această scădere a activității neuronale.

În plus, ei au descoperit că factorii de risc cardiovascular/nivelurile de fitness, prin activitatea neuronală în timpul cogniției sociale, au fost legate de acuratețea percepției animației și a rezultatelor sarcinii de recunoaștere a emoțiilor. Aceste rezultate indică faptul că IMC ridicat/tensiune arterială și niveluri scăzute de fitness sunt asociate cu declinul cognitiv social prin scăderea activității neuronale legate de rețeaua socială a creierului.

Pentru a cerceta dacă un stil de viață sănătos (exerciții fizice și o dietă echilibrată etc.) poate îmbunătăți sau nu funcțiile cognitive sociale, ar fi necesar să se inspecteze rezultatele intervențiilor efective. În special, IMC, rezistența și dexteritatea mâinii s-au dovedit a fi strâns legate de funcțiile cognitive sociale, prin urmare se poate presupune că intervențiile extrem de eficiente pentru a viza pierderea în greutate și pentru a îmbunătăți rezistența și dexteritatea ar duce la îmbunătățiri ale funcțiilor cognitive sociale, potrivit Medicalxpress.com.

Un stil de viață sănătos nu este benefic numai pentru prevenirea bolilor, ci și pentru menținerea și îmbunătățirea sociabilității. Se speră că cercetările viitoare vor conduce la dezvoltarea de propuneri pentru metode eficiente de intervenție prin investigații asupra eficacității intervențiilor care vizează factorii de risc cardiovascular și fitness (de exemplu, programe de exerciții fizice/dietă echilibrată) asupra cogniției sociale.

Articolul Obezitatea și hipertensiunea arterială afectează funcțiile cognitive sociale apare prima dată în 360medical.ro.