Sari la conținut
Clinica Stomatologica » OMS a emis o recomandare împotriva utilizării a două medicamente pentru Covid-19 mai puțin sever

OMS a emis o recomandare împotriva utilizării a două medicamente pentru Covid-19 mai puțin sever

Medicamentele fluvoxamină, un antidepresiv, și colchicină, pentru gută, nu sunt recomandate pacienților cu Covid-19 cu simptome ușoare sau moderate, în absența unor dovezi suficiente care să ateste că acestea îmbunătățesc semnificativ rezultatele pentru pacienți, a recomandat un grup de experți internaționali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Recomandarea a fost emisă ținând cont de faptul că ambele medicamente prezintă un risc potențial dăunător.

Experții nu au făcut nicio recomandare cu privire la utilizarea celor două medicamente la pacienții cu simptome severe sau critice ale bolii, având în vedere datele limitate sau inexistente.

Fluvoxamina și colchicina, medicamente puțin costisitoare și utilizate frecvent, s-au bucurat de un interes considerabil ca potențiale tratamente împotriva Covid-19 în timpul pandemiei.

Recomandările recente împotriva utilizării acestor medicamente reflectă incertitudinea continuă asupra modului în care medicamentele produc un efect în organism, a dovezilor unui efect limitat sau inexistent asupra supraviețuirii, și a altor măsuri importante, precum  riscul de internare în spital și nevoia de ventilație mecanică, precum și a lipsei de date clare care să ateste asocierea acestor medicamente cu rezultate pozitive în cazul daunelor grave cauzate de Covid-19.

Recomandările OMS împotriva utilizării medicamentului fluvoxamină, cu excepția studiilor clinice, vin în urma dovezilor obținute în trei studii randomizate controlate (TRC), efectuate la peste 2.000 de pacienți. Recomandările ferme împotriva utilizării medicamentului colchicină s-au bazat pe datele a șapte studii TRC care au implicat 16.484 de pacienți.

Pe baza dovezilor disponibile, un grup format din experți din întreaga lume, inclusiv din patru pacienți care au avut Covid-19, a concluzionat că aproape toți pacienții bine-informați ar alege să nu primească fluvoxamină și nici terapia cu colchicină pentru Covid-19.

Grupul a remarcat că niciunul dintre studii nu a înscris copiii, astfel încât aplicabilitatea acestor recomandări pentru copii este incertă, și a precizat că nu a observat niciuun motiv pentru care copiii cu Covid-19 ar răspunde diferit la tratamentul cu fluvoxamină sau colchicină.

Recentele recomandări fac parte dintr-un ghid elaborat de OMS pentru gestionarea pandemiei de Covid-19 și pentru a ajuta medicii să ia decizii mai bune pentru pacienți.

Anterior, OMS a emis o recomandare puternică pentru utilizarea medicamentelor nirmatrelvir și ritonavir și recomandări condiționate pentru sotrovimab, remdesivir și molnupiravir la pacienții cu risc ridicat de Covid-19 mai puțin sever.

Pentru pacienții cu Covid-19 sever, OMS a emis o recomandare puternică pentru utilizarea de corticosteroizi împreună cu blocante pentru receptorii IL-6 sau baricitinib, și a recomandat împotriva utilizării de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ori a medicamentelor ivermectină și hidroxiclorochină la pacienții cu Covid-19, indiferent de severitatea bolii.

Articolul OMS a emis o recomandare împotriva utilizării a două medicamente pentru Covid-19 mai puțin sever apare prima dată în 360medical.ro.