Sari la conținut
Clinica Stomatologica » OMS declară epidemia de variola maimuței urgență de sănătate la nivel global

OMS declară epidemia de variola maimuței urgență de sănătate la nivel global

Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă epidemia de variola maimuței o urgență de sănătate la nivel mondial, cel mai ridicat nivel de alertă.

Până în prezent, Europa este continentul cu cele mai multe cazuri raportate, dintre zonele în care boală nu este endemică.

„Deși declarăm o urgență de sănătate publică de interes internațional, pentru moment aceasta este o epidemie care se concentrează în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, în special în rândul celor cu parteneri sexuali multipli”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oficialul a mai spus că riscul de variola maimuței, care se răspândește prin contact strâns și tinde să provoace simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate, a fost moderat la nivel global, cu excepția Europei, unde OMS a considerat riscul ca fiind ridicat.

Până acum s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de variola maimuței, în peste 75 de țări, și cinci decese în Africa, unde boala virală este endemică.

Vineri, Statele Unite au anunțat primele două cazuri de variola maimuței identificate la copii.

Oficialii OMS au declarat că investighează posibilitatea ca boala să se răspândească și pe alte căi.

De la începutul lunii mai 2022, mai multe țări din Regiunea Europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței, o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal.

Boala, cauzată de virusul monkeypox, care aparține familiei ortopoxvirusului, se poate răspândi și de la persoană la persoană.

Ministerul Sănătății din România, a anunțat ieri încă un caz de variola maimuței, la un bărbat din Cluj a cărui stare de sănătate este bună, ceea ce ridică numărul total al îmbolnăvirilor, la noi în țară, la 20.

Articolul OMS declară epidemia de variola maimuței urgență de sănătate la nivel global apare prima dată în 360medical.ro.