Sari la conținut
Clinica Stomatologica » OMS: Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței la nivel global, cele mai multe în Europa

OMS: Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței la nivel global, cele mai multe în Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că au fost raportate, la nivel global, peste 18.000 de cazuri de variola maimuței (monkeypox) în 78 de țări. Conform OMS, majoritatea cazurilor sunt în Europa, unde virusul nu este endemic.

Până în prezent, 98% dintre cazurile din afara țărilor din Africa, unde virusul este endemic, au fost raportate la bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, a spus OMS.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat acest grup să ia în considerare reducerea numărului de noi parteneri sexuali și schimbul de date de contact cu orice noi parteneri.

„Este un focar care poate fi oprit… Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a reduce riscul de expunere”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă la Geneva. „Asta înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine și pentru ceilalți”, a mai spus oficialul OMS.

Sâmbătă, OMS a declarat variola maimuței o urgență de sănătate la nivel global, cel mai ridicat nivel de alertă.

Variola maimuței (monkeypox) este în curs de a fi redenumită, pentru a se evita ca numele să fie stigmatizant sau folosit într-un mod rasist, a declarat directorul OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan.

Agenția ONU recomandă vaccinarea pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați cu mai mulți parteneri sexuali.

Agenția a avertizat că este nevoie de câteva săptămâni după primirea celei de-a doua doze de vaccin, pentru a fi pe deplin protejat, astfel încât oamenii ar trebui să ia alte măsuri de precauție până în acel moment.

Aproximativ 10% dintre pacienți au fost spitalizați în actualul focar și cinci au murit, toți în Africa, a precizat OMS.

Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat cazuri de variola maimuței și la copii, context în care oficialii OMS au declarat că investighează posibilitatea ca boala să se răspândească și pe alte căi.

Variola maimuței a fost o problemă de sănătate publică neglijată la nivel global în unele părți ale Africii, timp de zeci de ani, dar cazurile au început să fie raportate în afara țărilor în care boala este endemică, începând cu luna mai.

În general, boala provoacă simptome ușoare și moderate, inclusiv febră, oboseală și leziuni cutanate dureroase care se rezolvă în câteva săptămâni.

Directorul general al OMS a spus că există aproximativ 16 milioane de doze de vaccin aprobat disponibile, dar numai vrac, așa că va dura câteva luni pentru a fi introduse în flacoane.

OMS îndeamnă țările care au stocuri să împartă vaccinul, ținând cont că oferta este în prezent constrânsă, a adăugat el.

Se estimează că vor fi necesare între 5 milioane și 10 milioane de doze de vaccin pentru a proteja toate grupurile cu risc ridicat.

În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu variola maimuței 20 de persoane, conform Ministerului Sănătății.

Articolul OMS: Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței la nivel global, cele mai multe în Europa apare prima dată în 360medical.ro.