Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Pansamente chirurgicale dintr-un nou material ar putea preveni reapariția melanomului și spori vindecarea

Pansamente chirurgicale dintr-un nou material ar putea preveni reapariția melanomului și spori vindecarea

Oamenii de știință au creat o nouă metodă pentru a obține un material pentru pansamentele chirurgicale, care poate ucide celulele canceroase și le poate regenera simultan pe cele sănătoase.

O echipă de la universitatea din Nottingham a combinat oxid de grafen, elastină și etanol și a realizat un material conductiv pentru tratamentul post-chirurgical al melanomului.

Materialul poate fi încălzit și poate ucide celulele melanomului, dar nu și alte celule aflate în proximitate.

Rezecția chirurgicală (procesul de îndepărtare a unei bucăți de țesut) este un tratament folosit în terapia melanomului cutanat, dar uneori poate duce la recurență postoperatorie, care necesită intervenții chirurgicale suplimentare, chimioterapie și radioterapie.

De multe ori, celulele tumorale dezvoltă rezistență la tratamente.

Cercetătorii propun acum un tratament inovator, terapia fototermală (PTT), care folosește materiale conductoare pentru a converti lumina în căldură, cu scopul de a ucide celulele canceroase.

„Știm că materialele proteice de oxid de grafen (GO) oferă un potențial imens pentru dispozitivele biomedicale, dar dificultatea de a face oxidul de grafen conductiv la temperaturi ridicate a limitat utilizarea acestora. Metoda noastră oferă o soluție, permițând fabricarea de materiale pe bază de proteine cu conductivitate fototermală eficientă și proprietăți bioactive. Aceste materiale ar putea fi folosite ca pansamente pentru tratamentul post-chirurgical și vindecarea cancerului de piele, ele funcționând într-o fereastră îngustă de temperatură în care celulele rele sunt ucise iar celulele bune nu”, a declarat profesorul Alvaro Mata, de la facultatea de farmacie, a universității din Nottingham.

Cu noua metodă, specialiștii au creat pansamente care trebuie încălzite folosind lumină infraroșie apropiată (NIR) timp de doar 15 secunde la fiecare 48 de ore pentru a fi eficiente. NIR este utilizată în prezent pentru unele tratamente ale pielii care pot fi efectuate la domiciliul pacientului. Adăugarea etanolului în pansament îl face steril, ceea ce promovează vindecarea și reduce riscul de infecție.

„Având în vedere natura agresivă a melanomului, rezecția chirurgicală pentru a-l elimina trebuie să fie semnificativ mai mare decât dimensiunea tumorilor, pentru a minimiza prezența celulelor reziduale. Asta creează o nouă rană și întârzie vindecarea. Dincolo de prevenirea recurenței tumorii și promovarea vindecării țesuturilor, pansamentele noastre ar putea duce, la rezecții chirurgicale mai mici și tratamente post-chirurgicale care se aplică neinvaziv, și care ar putea fi furnizate la domiciliul pacienților”, a declarat la rândul său, dr. Yuanhao Wu, inginer biomedical și chirurg plastician, care a condus studiul

Cercetarea a fost publicată în Advanced Functional Materials.

Articolul Pansamente chirurgicale dintr-un nou material ar putea preveni reapariția melanomului și spori vindecarea apare prima dată în 360medical.ro.