Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Peste 24.000 de persoane testate pentru hepatită B și C în județele Olt și Dâmbovița. Mediul rural, considerat un grup vulnerabil

Peste 24.000 de persoane testate pentru hepatită B și C în județele Olt și Dâmbovița. Mediul rural, considerat un grup vulnerabil

Hepatitele virale B, C, D reprezintă în România, o problemă de sănătate publică,  determinată de potențialul important de contagiozitate al acestor infecții virale, dar și de riscul  apariției bolilor cronice hepatice – hepatită cronică, ciroză și cancer hepatic, afecțiuni cu o semnificativă povară medicală, socială și economică. Screeningul hepatitelor este esențial pentru depistarea precoce a infecției, iar programele de screening demarate în România dau rezultate. În patru luni și jumătate de la efectuarea primelor testări în cadrul campaniei din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD din județele Olt și Dâmbovița, peste 24.000 de persoane s-au testat pentru infecția cu HVB și HVC.

În județul Dâmbovița au fost depistați 357 de pacienți avand infecție cu virus hepatitic B sau C din totalul celor 13.667 de persoane testate rezultând o prevalență generală de 2,6% raportată la numărul de persoane incluse în proiect.

În judetul Olt prevalența generală este de 2,7%, 277 de pacienți fiind depistați cu infecție cu virusul hepatitc B sau C în urma testelor de care au beneficiat 10.390 de persoane. Campania de testare continuă în cele două județe până la finalul lunii iulie 2022, se arată într-un comunicat de presă al proiectului.

Orice persoană se poate testa printr-o simplă programare la unul dintre medicii de familie aflați în proiect, chiar dacă nu sunt înscriși pe lista acelui medic. În doar 15 minute persoana testată primește rezultatul testului.

Toți pacienții depistați cu infecție cu virusuri hepatitice sunt ajutați de echipa partenerului oficial ARAS să ajungă la stadializare într-unul dintre Centrele de Prevenție din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București, respectiv din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

În România se derulează în momentul de față două programe pilot de screening LIVE(RO), unul pe zona de sud coordonat de Institutul Clinic Fundeni, altul pe zona de est, coordonat de UMF Iași. În fiecare regiune se va face screeningul a 120.000 de persoane.

Jumătate din persoanele care urmează să fie testate aparțin grupurilor vulnerabile.

,,Mediul rural este considerat un grup vulnerabil, deoarece accesul la servicii medicale este mai greoi”, a mărturisit dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, specialist gastroenterologie, coordonator național Grup GastRO al SNMF, într-un interviu video pentru 360medical.ro.

[VIDEO] Dr. Mihaela Udrescu, despre eradicarea hepatitei C în România: Ar trebui ca până în 2030 toată populația României să fie testată anti-HCV

Articolul Peste 24.000 de persoane testate pentru hepatită B și C în județele Olt și Dâmbovița. Mediul rural, considerat un grup vulnerabil apare prima dată în 360medical.ro.