Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Pierderea auzului și tinitus, frecvente la supraviețuitorii de cancer

Pierderea auzului și tinitus, frecvente la supraviețuitorii de cancer

În timp ce copiii care primesc chimioterapie sunt supuși în mod obișnuit testelor pentru verificarea auzului, adulții nu. Un nou studiu, publicat miercuri, raportează pentru prima dată că, supraviețuitorii adulți ai celor mai frecvente forme de cancer se confruntă cu probleme semnificative de auz.

Mai mult de jumătate dintre supraviețuitorii din studiu, care au fost tratați cu chimioterapie, au avut probleme semnificative de auz, au descoperit  cercetătorii de la UC San Francisco, din SUA.

Până acum nu se știa cât de frecvent supraviețuitorii cancerului de sân, gastro-intestinal, ginecologic sau pulmonar suferă de pierderea auzului și tinitus (țiuit în ureche).

Lucrarea a apărut miercuri, în BMJ Supportive & Palliative Care.

„În timp ce pierderea auzului asociată cu administrarea tratamentului pe bază de platină a fost raportată la adulții cu cancer testicular și cancere ale capului și gâtului, studiul nostru este primul care demonstrează că pierderea auzului și tinitusul sunt probleme foarte răspândite la supraviețuitorii celor mai frecvente patru tipuri de cancer”, a declarat dr. Steven W. Cheung, profesor de otolaringologie, chirurgia capului și gâtului, la UCSF, principalul autor al studiului.

„O altă constatare importantă în studiul nostru, și necunoscută până acum, este că aceste rate ridicate de pierdere a auzului și tinitus apar nu numai cu tratamentele pe bază de platină, ci și cu o altă clasă de medicamente pentru chimioterapie numite taxani. Având în vedere că regimurile de chimioterapie care conțin platină și taxan sunt cel mai frecvent utilizate pentru a trata majoritatea cancerelor, aceste constatări au implicații uriașe pentru clinicienii care tratează pacienții cu cancer, precum și pentru supraviețuitorii cancerului”, a mai precizat medicul.

La studiu au participat 273 de supraviețuitori de cancer, cu vârsta medie de 61 de ani, care terminaseră tratamentul împotriva cancerului cu aproximativ cinci ani în urmă.

Cercetătorii au descoperit că mai mult de 50% au experimentat pierderea semnificativă a auzului confirmat de o audiogramă (un tip de examinare auditivă), și mai mult de 35% au raportat tinitus.

Participanții cu hipoacuzie au raportat niveluri moderate până la severe de afectare a activităților de rutină, cum ar fi ascultarea televizorului sau a radioului, discuțiile cu membrii familiei și prietenii sau conversația în restaurante.

Cei cu tinitus au raportat că această problemă a interferat cu capacitatea lor de a se concentra sau relaxa, cu starea lor de spirit și bucurie de viață, și cu somnul.

Constatările au implicații importante pentru îngrijirea pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, au declarat autorii

Având în vedere că pierderea auzului și tinitusul nu sunt evaluate în mod obișnuit la pacienții care primesc chimioterapie pentru cancere la sân, gastrointestinale, pulmonare și ginecologice, și că multe dintre aceste persoane se pot confrunta cu un anumit grad de pierdere a auzului legat de vârstă, evaluări pentru pierderea auzului și tinitus ar trebui făcute înainte, în timpul, și după administrarea chimioterapiei, au mai scris autorii.

În plus, autorii au remarcat că, întrucât pierderea auzului este adesea subestimată, examinările de rutină și de monitorizare ar trebui să fie efectuate de specialiștii în domeniu.

Inițial, 31% dintre participanții la studiu au negat probleme legate de pierderea auzului, ulterior, la testarea auditivă (audiometrie) s-a constatat că aceștia prezentau deficiențe de auz.

Articolul Pierderea auzului și tinitus, frecvente la supraviețuitorii de cancer apare prima dată în 360medical.ro.