loader image

Posibilă opțiune de tratament pentru boala Dupuytren în fază incipientă

Rezultatele unui studiu clinic coordonat de cercetători de la Universitatea Oxford sugerează că un inhibitor al factorului de necroză tumorală (TNF), deja autorizat pentru alte afecțiuni, ar putea ajuta la tratamentul pacienților cu boala Dupuytren în stadiu incipient.

Boala Dupuytren, cunoscută și sub numele de fibromatoză palmară, este o afecțiune genetică a fasciei palmare, care se manifestă prin îngroșarea anormală a țesutului subcutanat de la nivelul palmelor, facând ca, în timp, degetele să se îndoaie ireversibil în palmă.

Boala, care poate fi extrem de debilitantă, afectează aproximativ 5% din populația din Regatului Unit și este adesea moștenită.

În prezent, nu există niciun tratament pentru fazele incipiente ale bolii și, de cele mai multe ori, persoanele afectate trebuie să aștepte până când afecțiunea progresează pentru a face posibilă o intervenție chirurgicală.

„Acest studiu de fază 2b reprezintă trasnpunerea clinică a rezultatelor noastre de laborator, și urmează studiilor în care am identificat TNF ca pe o posibilă țintă terapeutică și care au arătat că o doză foarte concentrată injectată direct în țesuturile bolnave s-a dovedit eficientă ducând la scăderea miofibroblastelor, celulele responsabile de fibroză. Am constatat, de asemenea, că tratamentul este complet sigur și nu au existat evenimente adverse grave asociate“, a declarat Jagdeep Nanchahal, profesor de chirurgie plastică reconstructivă a mâinii.

Studiul a recrutat 140 de participanți cu boala Dupuytren în stadiu incipient, care au fost randomizați pentru a primi 4 injecții de adalimumab (40mg adalimumab în 0,4ml), sau soluție salină la un interval lunar.

Obiectivul principal al studiului  a fost duritatea nodulilor, măsurată la 12 luni, în timp ce pacienții au fost monitorizați timp de 18 luni.

Publicat în The Lancet Rheumatology, studiul a constatat că pacienții care au primit adalimumab au prezentat reducereaa și înmuierea nodulului tratat.

Deși adalimumab are un timp de înjumătățire de aproximativ două sau trei săptămâni, cercetătorii au văzut efecte și la nouă luni după ultima injecție, ceea ce a indicat un efect de tratament susținut.

„Rezultatele ar putea schimba totul pentru pacienții care suferă de această afecțiune debilitantă. Boala Dupuytren este ușor de depistat în stadiu incipient, și începerea unui tratament pentru inhibarea TNF ar putea oferi o amânare de lungă durată și ar putea preveni avansarea bolii până la stadiul care necesită o intervenție chirurgicală“, a declarat profesorul Chris Buckley, director de cercetare clinică al Institutului Kennedy de la Oxford.

Articolul Posibilă opțiune de tratament pentru boala Dupuytren în fază incipientă apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top