Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Premieră medicală la Târgu Mureș în embolizarea unui anevrism gigant

Premieră medicală la Târgu Mureș în embolizarea unui anevrism gigant

O intervenţie în premieră de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară a fost reuşită, vineri, de o echipă medicală de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

O echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, sub directa supraveghere a doctorului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris). a reușit o intervenție de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, printr-o procedură în premieră.

Unicitatea procedurii a constat în implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, potrivit doctorului Lucian Mărginean, în condiţiile în care o astfel de intervenție este practicată în câteva centre medicale din Românie de aproape 10 ani.

 „A fost vorba despre un anevrism gigant care practic nu găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare, o tehnică deosebită şi materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani”, a declarat dr Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Conform medicului a fost vorba de un anevrism gigant într-o zonă inaccesibilă neurochirurgical, care nu putea fi operată clasic prin tehnici de neurochirurgie.

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar “beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici”.

“Lăsând la o parte factorul emoţional prin faptul că pacientul, prin calitatea vieţii pe care o primeşte, este redat familiei, societăţii şi poate să îşi reia activităţile curente. În lipsa acestei intervenţii putem discuta de o evoluţie care să meargă la deces”, a susţinut doctorul.

Dr Lucian Mărginean a mai precizat că la această intervenţie a participat o întreagă echipă de specialişti, fiind transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională “Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş.
La conferinţa de presă au mai participat profesor doctor Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), şi Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mures.

 

Articolul Premieră medicală la Târgu Mureș în embolizarea unui anevrism gigant apare prima dată în 360medical.ro.