loader image

Premieră: O femeie din Republica Moldova a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România

O femeie din Republica Moldova a beneficiat, în premieră, de un transplant de ficat de la un donator din România. Femeia era în stare extrem de gravă, fiind diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Republica Moldova. 

Este pentru prima dată când în Republica Moldova este transplantat un organ prelevat în România.

Aducerea în țară a grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări. România mai are acorduri similare cu Bulgaria şi Italia.

Echipa de transplant din Republica Moldova a fost anunțată în 21 mai de medicii de la Institutul Clinic Fundeni din București despre faptul că există posibilitatea de a transporta la Chișinău un ficat prelevat de la un donator.

Până la transferul organului, chirurgii din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au anunțat patru potențiali primitori despre faptul că pot beneficia de transplant de ficat.

După efectuarea unui set de analize s-a constatat că o singură persoană este compatibilă cu organul care urma să fie adus din România – o femeie de 69 de ani, diagnosticată cu ciroză hepatică de etiologie virală B, Delta.

Ficatul a fost dus în Republica Moldova de SMURD România, iar ulterior a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde la scurt timp a fost transplantat pacientei.

O echipă compusă din aproximativ 50 de cadre medicale a participat la operația de transplant care a durat circa șapte ore.

Pottrivit autorităților de la Chișinău, intervenția chirurgicală a avut succes, iar pacienta se simte bine, fiind transferată deja din secția Terapie Intensivă.

În același timp, Republica Moldova a trimis în 26 mai în România, tot în premieră, rinichii unui donator care au fost trasplantați la doi pacienți. Transferul a fost realizat deoarece în Republica Moldova nu au fost identificate persoane compatibile.

Rinichii au fost prelevați de la un bărbat în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală, a cărui familie și-a exprimat acordul pentru donare.

Astfel, de transplant de rinichi au beneficiat doi bărbați, de 36 și 63 de ani, unul din România și altul originar din Republica Moldova, dar care locuiește în țara noastră.

Rinichii au fost transplantați de medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I Parhon” din Iași.

Articolul Premieră: O femeie din Republica Moldova a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top