Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Primul studiu care dovedește că un supliment alimentar poate preveni cancerul ereditar

Primul studiu care dovedește că un supliment alimentar poate preveni cancerul ereditar

Un studiu efectuat la persoanele cu risc genetic ridicat pentru o gamă largă de cancere a arătat un efect preventiv major în cazul amidonului rezistent, care se regăsește într-o gamă largă de alimente, precum ovăz, cereale pentru micul dejun, paste, orez, mazăre, fasole, și în bananele ușor verzi.

Un studiu internațional (CAPP2) a implicat aproape 1000 de pacienți din întreaga lume cu sindrom Lynch, și a arătat că o doză de amidon rezistent (cunoscut și sub numele de fibre solubile fermentabile), luată regulat, în medie timp de doi ani, nu a afectat cancerele din intestin, dar a redus cu mai mult de jumătate, cancerele din alte părți ale corpului.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat pentru cancerele gastrointestinale de pe tractul superior, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, biliare, pancreatice și de duoden.

Cercetătorii au descoperit că efectul a durat și 10 ani, după ce participanți la studiu au încetat să mai ia acest supliment.

Studiul dublu orb cu o monitorizare planificată de 10 ani a fost completat cu date cuprinzătoare din registrului național de cancer, timp de până la 20 de ani, pentru 369 dintre participanți.

Studiul a fost condus de experți de la două universități din Marea Britanie, Newcastle și Leeds, și a fost publicat luni, în Cancer Prevention Research, o revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.

Cercetările anterioare, publicate în cadrul aceluiași studiu, au arătat că aspirina a redus cancerul intestinului gros cu 50%.

„Am constatat că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului. Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și de multe ori nu sunt identificate la timp”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție la universitatea Newcastle.

Amidonul rezistent poate fi luat ca un supliment de pulbere și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente care conțin amidon. Doza utilizată în studiu a fost echivalentă cu consumul unei banane pe zi. Amidonul din banane (bananele puțin verzi, care încă nu s-au copt total, devenind galbene și moi), rezistă la descompunere și ajunge în intestin unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo, spun autorii studiului.

„Amidonul rezistent este un tip de carbohidrați care nu este digerat în intestinul subțire; în schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacterii intestinale benefice – acționează, de fapt, ca fibrele alimentare din sistemul digestiv. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit. Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin schimbarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer. Dar acest lucru necesită cercetări suplimentare”, a mai precizat prof. Mathers.

„Când am început studiile, în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu o predispoziție genetică pentru cancerul de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer, fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent. Pacienții cu sindrom Lynch au un risc ridicat, deoarece sunt mai predispuși să dezvolte cancere, iar faptul că riscul de cancer este redus la jumătate în cancerul intestinului gros, în cazul aspirinei, și în mai multe tipuri de cancer, cum am văzut că a făcut amidonul rezistent, este o descoperire de o importanță vitală. Pe baza studiului nostru, NICE (The National Institute for Health and Care Excellence din UK), recomandă acum aspirina pentru persoanele cu risc genetic ridicat de cancer; beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent funcționează”, a declarat la rândul său prof. Sir John Burn, de la universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul împreună cu prof. Mathers.

Studiu pe termen lung

Între 1999 și 2005, aproape 1000 de participanți au început fie să ia amidon rezistent sub formă de pulbere în fiecare zi timp de doi ani, fie aspirină sau placebo.

La sfârșitul etapei de tratament, nu a existat nicio diferență generală între cei care au luat amidon rezistent sau aspirină și cei care nu au luat. Cu toate acestea, echipa de cercetare a anticipat un efect pe termen mai lung și a conceput studiul pentru monitorizare ulterioară.

În perioada de urmărire, au existat doar 5 cazuri noi de cancer gastrointestinal superior printre cei 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu 21 dintre cei 455 care au fost pe placebo.

Echipa conduce în prezent un studiu internațional, CaPP3, cu peste 1.800 de persoane cu sindrom Lynch, care analizează utilizarea unor doze mai mici și mai sigure de aspirină pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer.

Sindromul Lynch este o afectiune rară, moștenită, care crește riscul de cancer de colon, cancer endometrial și alte câteva tipuri de cancer. Sindromul Lynch a fost cunoscut în trecut drept cancer colorectalnon-polipozic ereditar (HNPCC).

Articolul Primul studiu care dovedește că un supliment alimentar poate preveni cancerul ereditar apare prima dată în 360medical.ro.