Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Prof. dr. Alexandru Rafila Ministrul Sănătății: Dublarea numărului de cazuri de COVID-19 este un trend așteptat. Creșterea va dura 4-5 săptămâni

Prof. dr. Alexandru Rafila Ministrul Sănătății: Dublarea numărului de cazuri de COVID-19 este un trend așteptat. Creșterea va dura 4-5 săptămâni

Aproape 15.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate săptămâna trecută în România, din care 2717 pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. ,,Această creștere va mai dura 4-5 săptămâni, după care numărul cazurilor se va stabiliza”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În săptămâna 04 iulie – 10 iulie 2022 au fost internați 1410 pacienți în unitățile sanitare de profil cu COVID-19. De asemenea, la ATI, sunt internate 86 persoane. Din totalul pacienților internați în prezent, 225 sunt minori. Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.942.130 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

,,10% din copii sunt internați, dar nu sunt cazuri grave”, a precizat ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi. Dr. Rafila a subliniat că nu există niciun copil  cu boala COVID-19 la ATI.

În cazul adulților cu COVID-19 ajunși la ATI din cei 86, majoritatea sunt nevaccinați, adică 68. ,,Dublarea numărului de cazuri de COVID-19 este un trend așteptat”, a mai spus ministrul Sănătății, care a anunțat că instituția pe care o conduce va trimite începnd de mâine un buletin zilnic de informare referitor la evoluția pandemiei de COVID-19.

Omicron rămâne tulpina dominantă în România, între timp au fost secvențiate și primele tulpini de BA.5, responabile de accelerarea pandemiei.

Operaționalizarea centrelor de evaluare COVID în weekend

În intervalul 4 – 10 iulie au fost efectuate 21.635 teste RT-PCR și 68.911 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.227.636 teste RT-PCR și 10.408.606 teste rapide antigenic.

În prezent, testarea se poate face la medicul de familie, la farmacie, în centrele de testare, în clinici medicale și în situații speciale când persoanele nu se pot deplasa acestea pot chema ambulanța. Serviciile de ambulanță au însă puține solicitări de testare.

În București în momentul de față doar în 6 spitale există centre de testare, dar în opinia ministrului Sănătății sunt suficiente.

,,Nu e nevoie de mai multe. Ne străduim să operaționalizăm împreună cu CNAS, centrele de evaluare și tratament pentru COVID să funcționeze și în weekend”, a precizat prof.dr. Rafila.

În prezent sunt 169 centre de evaluare COVID, dar nu sunt foarte mult accesate.

Articolul Prof. dr. Alexandru Rafila Ministrul Sănătății: Dublarea numărului de cazuri de COVID-19 este un trend așteptat. Creșterea va dura 4-5 săptămâni apare prima dată în 360medical.ro.