loader image

Prof. dr. Cornelia Nițipir, oncolog: Nu există două cancere identice la nivel molecular, acestea au un profil genetic distinct

Testările multigenice de tip next generation sequencing (NGS) sunt de foarte mare importanță în decizia personalizată asupra tratamentului oncologic. Despre acestea, despre terapiile țintite molecular, despre tipuri de cancere a explicat în cadrul dezbaterii ,,Cancer Survivor 360”, organizată de redacția 360medical.ro, prof. dr. Cornelia Nițipir, șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Cea de-a doua ediție a evenimentului online ,,Cancer Survivor” a avut ca partener științific ,,UMF Carol Davila” București, iar din partea universității a participat profesor universitar doctor Cornelia Nițipir, medic primar oncologie medicală și medic specialist în radioterapie, doctor în științe medicale, care a explicat legătura între genomică și cancer și a vorbit despre noile metode de diagnostic și tratament în oncologie.

,,Biopsia lichidă este o nouă direcție în tratamentul oncologic. Această biopsie lichidă constă în analiza unui țesut nonsolid. De cele mai multe ori este vorba de sânge, iar apoi se face o distincție prin tehnici genetice noi a celulelor normale diferențiindu-se față de celulele tumorale. Este un test foarte util pentru că noi putem obține date legate de modificările de la nivel celular. Acestea sunt recunoscute pentru că duc la rezistență sau diferite comportamente clinice biologice și practic aceasta este sursa ideilor noi de tratament. Această biopsie lichidă nu este un examen citologic al sângelui, ci reprezintă o analiză genetică de o mare finețe, bazată pe tehnici de secvențiere genomică de tip next generation sequencing (NGS) , prin intermediul căreia se poate distinge cu certitudine o diferență între celulele normale și cele tumorale”, a spus prof. dr. Nițipir.

Medicul oncolog a precizat că celulele tumorale circulante, care, deși au fost oarecum mediatizate printre pacienți, nu sunt o dovadă a faptului că acea tumoră va reuși să dea metastaze, de aceea nu sunt folosite în diagnostic.

,,În acest moment avem și noi în România o serie de mutații pe care le folosim în conformitate cu normele internaționale, mutațiile diverse gene, cum ar fi EGFR, BRCA, ALK, PIC 3 CA  și o serie de alte mutații pe care le putem accesa pentru a vedea dacă pacienții sunt eligibili pentru diferite terapii țintite”, a mărturisit prof. univ. dr. Cornelia Nițipir.

,,Până acum, practic avem o creștere exponențială a numărului de ținte moleculare, ceea ce face ca aceste ținte să ajute cercetătorii să dezvolte agenți care acționează la nivelul acestor ținte și de aceea numim acest tratament personalizat. Practic, acest tratament personalizat se adresează caracteristicilor particulare ale unei tumori și nu mai afectează celulele normale, așa cum se întâmplă cu unele terapii de tip chimioterapic.

Este foarte important să înțelegem că nu există două cancere identice la nivel molecular, au un profil genetic distinct și pe de altă parte, o mare importanță o are și imunitatea organismului și de multe ori mă gândesc de ce nu toate femeile care au mutații BRCA ca fac cancer de sân.

Ne închipuim ce sistem imunitar și ce mecanisme de protecție particulare au acele paciente care, deși au o mutație clară, dovedită, o mutație care nu repară bine mai multe celule, ele totuși nu fac cancer de sân, de exemplu.

Pe de altă parte, atunci când folosim terapii țintite molecular, în cazul în care am diagnosticat diverse mutații, avem un răspuns mai bun prin asocierea diverselor terapii cu mecanisme diferite de acțiune și ne ajută foarte mult, practic, să selectăm o serie de terapii care le putem folosi în diferite etape ale cancerului”,  a explicat șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Citiți și Dr. Eniko Reka Fejer, oncolog: Pentru tratarea unei femei cu neoplasm de sân în stadiu IV se cheltuiește de trei ori mai mult decât în stadiul I de boală

Articolul Prof. dr. Cornelia Nițipir, oncolog: Nu există două cancere identice la nivel molecular, acestea au un profil genetic distinct apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top