Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Prof. dr. Cristian Apetrei despre COVID-19: Negaționiștii văd toate bolile, numai pe cea care bântuie de 2 ani nu

Prof. dr. Cristian Apetrei despre COVID-19: Negaționiștii văd toate bolile, numai pe cea care bântuie de 2 ani nu

Numărul persoanelor din lumea întreagă care s-au infectat cu SARS-COV-2 a ajuns la 555.324.897, iar cel al deceselor înregistrate din cauza COVID-19 se ridică la 6.362.663, potrivit worldometers.info. Cu toate acestea, mai sunt încă persoane care neagă existența acestei boli. ,,E foarte interesant cum, de fiecare dată când apare un nou argument, toți negaționiștii conspiratologi doctori se reped să ni-l ofere, de parcă ei ar fi sardele, iar noi am fi proști. Ultimul argument: COVID n-a fost tuberculoza, care a făcut vreun milliard de victime”, a precizat dr. Cristian Apetrei, profesor de microbiologie și boli infecțioase la Universitatea Pittsburgh.

În 2020, aproximativ 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în întreaga lume, potrivit OMS, boala fiind prezentă în toate țările și la toate grupele de vârstă. Este o boală vindecabilă și prevenibilă.

Într-o postare pe o rețea de socializare, profesorul român vine cu contraargumente legate de faptul că boala COVID-19 nu este tuberculoză pe care vi le redăm mai jos.

,,Contraargumentul: Corect. N-a fost și nu este. Iar a ne referi la tuberculoză ca la o boală importantă este de asemenea corect. În 2018 a fost principala cauză de deces printr-o boală infecțioasă pe plan mondial. În 2020 devenise însă, din păcate, cu 1.500.000 de decese, doar a doua cauză de moarte printr-o boală infecțioasă pe plan mondial. Vă las să ghiciți care a fost prima.

Pe de altă parte, nu uitați argumentul că nu trebuia să luăm nici o măsură deoarece aveam de-a face cu o boală (COVID-19) care producea infecție simptomatică doar într-o minoritate de pacienți. Și tuberculoza, nu?

Numărul de 1 miliard de decese o fi poate adevărat, nu știu. Este posibil. Dar aceste decese trebuie puse în context. Primul caz cunoscut de tuberculoză este înregistrat la un bizon din Wyoming și datează de acum 17.000 de ani. Cel mai vechi caz la om, datează din urmă cu 5.000 de ani. Acum, dacă a fost 1 miliard de decese în 5.000 de ani, asta înseamnă, folosind argumentele astărăstoiești, că n-au murit decât în medie 200.000 de oameni pe an, ceea ce n-ar fi o mare problemă, nu? Folosesc aceleași raționamente pe care le folosesc conspiratologii de vreo 2 ani încoace. Sunt debile, știu.

Dar serios, este interesant cum negaționiștii văd toate bolile, numai pe cea care bântuie de 2 ani și a omorât în medie 5 milioane pe an nu. Iar cele 5 milioane au fost doar pentru că am avut vaccin. Care, după cum s-a văzut, ne-a ajutat să prevenim încă vreo 20 de milioane de decese. Pe lângă toate astea, am avut și munca eroică a doctorilor care au mai salvat de la moarte vreo alte câteva milioane de persoane”.

Profesorul Apetrei, referindu-se la vaccinare, a atras atenția că în ceea ce privește tuberculoza, vaccinul BCG nu protejează de infecție, ci numai de formele grave.

Renumitul profesor de la Universitatea Pittsburgh, atrăgea atenția încă de la începutul acestui an că ,,din păcate, România nu are încă o lege a vaccinării obligatorii. Dacă actualii guvernanți nu se vor grăbi, s-ar putea ca, în legislativul viitor, niște parlamentari mult mai inteligenți să scoată vaccinurile chiar în afara legii”.

Articolul Prof. dr. Cristian Apetrei despre COVID-19: Negaționiștii văd toate bolile, numai pe cea care bântuie de 2 ani nu apare prima dată în 360medical.ro.