Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele își găsesc loc în afecțiunile blânde ale ficatului

Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele își găsesc loc în afecțiunile blânde ale ficatului

Ficatul gras non-alcoolic, steatoza hepatică sunt afecțiuni din ce în ce mai frecvent întâlnite în practica de zi cu zi a medicilor grastroenterologi. Aceste boli netratate evoluează către ciroză, către cancer hepatic. ,,Hepatoprotectoarele își găsesc loc în afecțiunile blânde, care nu au terapii specifice dedicate”, a declarat în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii Hepatitis 360 prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie la UMF ,,Carol Davila” și la Institutul Clinic Fundeni, referindu-se la terapia cu hepatoprotectoare.

La evenimentul organizat de redacția 360medical.ro s-a vorbit despre accesul pacienților cu hepatitele virale din România la diagnosticare și tratament, despre felul în care programele de screening care se derulează în acest moment în țara noastră reușesc să depisteze mai mulți români cu hepatite, dar și despre utilizarea hepatoprotectoarelor la pacienții cu steatoză simplă, cu ficat gras nonprogresiv, fără steatohepatită, fără fibroză, acolo unde intră alte terapii în discuție.

,,Le administrăm întotdeauna la subiecții care fac terapii cu statine, cu antifungice, cu diverși alți compuși care sunt creditați a determina injurie hepatică pentru că într-adevăr ele sunt hepatoprotectoare, sunt imunomodulatoare, sunt antioxidante, sunt proregenerative și antifibrotice și pot ajuta în aceste terapii concomitente. Dar nu există niciun fel de specificitate, nu vă faceți un pilon terapeutic din terapia cu hepatoprotectoare, și de asemenea când le folosiți uitați-vă la formulele brevetate, formulele care au studii, date științifice în spate și care să documenteze toate aceste efecte”, a atras atenția prof. dr. Liana Gheorghe.

Despre evoluția hepatitelor virale atunci când viremia a ajuns la un nivel nedetectabil și despre cazurile cu fibroză ireversibilă sau cu evoluție spre adenocarcinom a detaliat mai multe în cadrul dezbaterii dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie și specialist în gastroenterologie, coordonator național grupul Gastro SNMF.

Puteți urmări de la aceeași dezbatere și

[VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată

Prof. dr. Victoria Aramă, infecționist la Institutul Matei Balș: Nu mai avem locuri în secțiile COVID. Retransformăm secțiile non COVID în secții COVID

Articolul Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele își găsesc loc în afecțiunile blânde ale ficatului apare prima dată în 360medical.ro.