Sari la conținut

O echipă de cercetători de la universitatea din Florida a descoperit o legătură între o proteină din creier și un risc crescut de neurodegenerare la persoanele cu epilepsie de lob temporal.

Epilepsia de lob temporar (TLE) este cea mai frecventă formă de epilepsie întâlnită la adulți și este adesea rezistentă la medicamente.

Într-un studiu publicat în Journal of Neurophysiology, echipa de cercetare a folosit o tehnică inedită care a făcut posibilă studierea unor cantități mici de țesut din regiuni greu accesibile din creier.

Oamenii de știință s-au concentrat pe un mesager chimic numit glutamat și pe unul dintre receptorii săi, N-metil-D-aspartat (NMDA). Receptorii NMDA constituie canale ionice ligand-dependente cu roluri esenţiale în transmiterea şi plasticitatea sinaptică.

Glutamatul joacă un rol major în învățare și memorie și trebuie să fie prezent în concentrația potrivită, la momentul potrivit, pentru funcționarea corectă a creierului.

Acest neurotransmițător este și cel mai abundent aminoacid din organism, și materia primă pentru proteine.

Echipa a descoperit că, în timp ce două proteine asociate în mod obișnuit cu NMDA, GluN1 și GluN2, au fost distribuite uniform într-o regiune critică din hipocamp, o a treia, GluN3, a fost distribuită într-o altă zonă apropiată.

La persoanele cu TLE, există un tipar specific de pierdere a neuronilor în anumite regiuni din creier, (hipocamp și parahipocamp).

„Relația dintre GluN3 și pierderea celulelor (neuronale) nu a fost cunoscută până la această cercetare. Acest progres în biologia celulară este un pas important în dezvoltarea unor terapii care să-i ajute pe pacienți”, a declarat Sanjay Kumar, profesor de științe medicale, cel care a condus studiul.

Întrucât GluN3 predispune neuronii la daune celulare induse de calciu, descoperirea îi ajută pe cercetători să restrângă aria de studiu, pentru a identifica  mai exact zona în care mor neuronii și  cât de extinsă este aceaastă zonă.

Oamenii de știință au aplicat pentru a breveta tehnica nouă, cunoscută sub numele de analiză a țesuturilor specifice zonei (ASTA), pe care au dezvoltat-o pentru a desfășura acest studiu.

ASTA este o metodă îmbunătățită și de mare precizie pentru testarea prezenței și cantității proteinelor specifice asociate cu TLE.

Articolul Progres în cercetarea epilepsiei apare prima dată în 360medical.ro.