Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Progres în dezvoltarea unei terapii cu celule stem pentru restabilirea vederii

Progres în dezvoltarea unei terapii cu celule stem pentru restabilirea vederii

Noi cercetări marchează progrese semnificative către o terapie bazată pe celule stem, care ar putea ajuta la restabilirea vederii persoanelor cu tulburări de retină care provoacă orbire.

Oamenii de știință studiază continuu posibilitatea folosirii celulelor stem pentru a restabili vederea la persoanele cu tulburări de retină, care provoacă orbire. Abordarea a fost deseori întâmpinată de o serie de obstacole, întrucât celulele fotoreceptoare sănătoase  derivate din celule stem și introduse în retina afectată, mor rapid sau nu reușesc să se integreze în retină.

O echipă de oameni de știință americani a reușit să introducă precursori ai celulelor fotoreceptoare umane în retina câinilor.

Un cocktail de medicamente imunosupresoare a permis celulelor să supraviețuiască în retinele destinatarilor timp de luni de zile, unde au început să formeze conexiuni cu celulele existente în retină.

Celulele fotoreceptoare, alcătuite din conuri și bastonașe, din stratul extern al retinei, este critic pentru inițierea procesului de vedere, prin care energia luminii se transformă într-un semnal electric. Pentru a funcționa corect, fotoreceptorii trebuie să formeze o conexiune (sinapsă) cu celulele din stratul intern al retinei, pentru a transmite informațiile vizuale.

Scopul terapiei celulare este acela de a recrea acest strat și de a-i permite să se integreze cu celelalte tipuri de celule din retină, pentru a putea transmite semnalele de la un strat la altul.

În acest studiu, echipa a folosit drept bază pentru terapia celulară, celule precursoare derivate din celule stem ale celulelor fotoreceptoare umane, pe care le-au crescut anterior în laborator.

Cercetătorii au dezvoltat și o nouă abordare chirurgicală pentru a injecta în retinele a șapte câini cu vedere normală, și a trei cu o formă ereditară de degenerare a retinei, celulele pe care le-au etichetate cu markeri fluorescenți.

Folosind o varietate de tehnici imagistice neinvazive echipa a urmărit apoi celulele o anumită perioadă.

„Utilizarea unui model animal mare, care suferă de o formă naturală de degenerare a retinei și are un ochi de mărime umană a fost esențială pentru a optimiza o procedură chirurgicală sigură și eficientă, și pentru a furniza doze de celule care ar putea fi utilizate la pacienți”, a declarat David Gamm, de la universitatea Wisconsin-Madison.

Cercetătorii au observat că absorbția celulelor a fost semnificativ mai bună la animalele cu retina degenerată în comparație cu cele care aveau retina normală.

„Am demonstrat că, dacă injectăm celulele într-o retină normală, care are propriile celule fotoreceptoare, retina este intactă și servește drept o barieră fizică, astfel încât celulele introduse nu se conectează cu neuronii de ordinul doi din retină, celulele bipolare. Dar la trei câini cu retina într-un stadiu avansat de degenerare, bariera retiniană a fost mai permeabilă. În acel mediu, celulele au avut o capacitate mai bună de mișcare pentru a pătrunde în stratul corect al retinei”, a explicat William Beltran, profesor de oftalmologie la Penn Vet și autorul principal al studiului.

Întrucât celulele umane transplantate puteau fi interpretate de sistemul imunitar al câinilor ca entități străine, cercetătorii au făcut același lucru ca în alte proceduri de transplant de țesuturi: au administrat câinilor medicamente imunosupresoare, un cocktail din trei medicamente pe care le-au testat anterior.

Într-adevăr, în timp ce populațiile de celule injectate au scăzut substanțial la câinii care nu au primit medicamentele care suprimă imunitatea, la câinii care au primit cocktailul de imunosupresoare numărul de celule a scăzut inițial, dar apoi s-a menținut.

Studierea celulelor introduse a scos la iveală dovezi ale unor potențiale legături sinaptice.

„Am văzut că da, unele par să-și «dea mâna» cu acei neuroni de ordinul doi. Se pare că a existat un contact”, a mai spus prof. Beltran.

În următoarea etapă, oamenii de știință vor continua optimizarea terapiei pentru a o testa și a vedea dacă există un răspuns funcțional la destinatari, respectiv o vedere îmbunătățită.

Studiul, care a fost publicat vineri în Stem Cell Reports, a fost condus de cercetători de la facultatea de medicină veterinară a universității din Pennsylvania, în colaborare cu cercetători de la universitatea Wisconsin-Madison, spitalul de copii din Philadelphia și Institutul Național al Ochiului, parte a Institutelor Naționale de Sănătate (NEI), SUA.

Articolul Progres în dezvoltarea unei terapii cu celule stem pentru restabilirea vederii apare prima dată în 360medical.ro.