Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Progres major în tratamentul diabetului zaharat, o nouă cale de regenerare a insulinei

Progres major în tratamentul diabetului zaharat, o nouă cale de regenerare a insulinei

Un studiu realizat în premieră mondială de universitatea Monash, din Australia, a identificat o cale de regenerare a insulinei în celulele stem pancreatice, o descoperire majoră către noi terapii pentru tratarea diabetului de tip 1 și 2.

Folosind celulele stem ale pancreasului unui donator cu diabet de tip 1, cercetătorii au reușit să le reactiveze în mod eficient pentru a deveni producătoare de insulină și asemănătoare, din punct de vedere funcțional, cu celulele beta-like, prin utilizarea unui medicament aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), dar care nu este autorizat în prezent pentru tratamentul diabetului zaharat.

Această nouă abordare ar permite ca celulele producătoare de insulină (celule beta), care sunt distruse la diabeticii de tip 1, să fie înlocuite cu celule noi, generatoare de insulină.

Pe măsură ce numărul cazurilor de diabet, la nivel mondial, se apropie de 500 de milioane, cercetătorii se luptă cu o rezervă limitată de tratamente cu eficacitate neclară.

„Considerăm cercetarea un pas important spre dezvoltarea de noi terapii”, a declarat expertul în diabet, profesorul Sam El-Osta, unul dintre autorii studiului.

Pentru a restabili producția de insulină într-un pancreas deteriorat, cercetătorii au avut de depășit o serie de provocări, întrucât pancreasul diabetic era adesea considerat prea deteriorat pentru a se vindeca.

Potrivit profesorului El-Osta, în momentul în care o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1, o mare parte din celulele beta pancreatice, care produc insulină, au fost distruse în totalitate.

Aceste studii arată că „pancreasul diabetic nu este incapabil să exprime insulină”. Progresele în genetica diabetului au produs o „mai mare cunoaștere și, odată cu aceasta, o renaștere a interesului pentru dezvoltarea potențialelor terapii”, a mai spus profesorul El-Osta.

„Pacienții se bazează pe injecții zilnice cu insulină pentru a înlocui ceea ce ar trebui să producă pancreasul. În prezent, singura terapie eficientă necesită un transplant de insule pancreatice și, în timp ce acest lucru a îmbunătățit rezultatele de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat, transplantul se bazează pe donatorii de organe, având, așadar, o utilizare limitată pe scară largă”, a precizat profesorul El-Osta.

Dr. Keith Al-Hasani, expert în diabet și co-autor al studiului a declarat la rândul său că pe măsură ce ne confruntăm cu o populație în curs de îmbătrânire la nivel global și cu provocările creșterii numărului de persoane cu diabet de tip 2, care este puternic corelat cu creșterea obezității, nevoia de vindecare a diabetului devine din ce în ce mai urgentă.

„Mai este multă muncă pentru a defini proprietățile acestor celule și pentru a stabili protocoale care permit izolarea și dezvoltarea lor. Cred că mai este mult până la o terapie totuși, studiul reprezintă un pas important în acest parcurs pentru a concepe un tratament de durată care ar putea fi aplicabil la toate tipurile de diabet”, a precizat, dr. Al-Hasani.

Experții în diabet, care au lucrat la acest studiu, au dezvoltat o metodă revoluționară de regenerare a celulelor de insulină fără preocupările etice frecvent asociate cu utilizarea de celulele stem embrionare.

Concluziile au fost publicate vineri, în revista Nature, Signal Transduction și Targeted Therapy.

Articolul Progres major în tratamentul diabetului zaharat, o nouă cale de regenerare a insulinei apare prima dată în 360medical.ro.