Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Proteină asociată cu îmbătrânirea și fibroza pulmonară idiopatică, identificată de cercetători

Proteină asociată cu îmbătrânirea și fibroza pulmonară idiopatică, identificată de cercetători

O echipă de cercetători americani a descoperit, în premieră, un nou mecanism care leagă îmbătrânirea vaselor de sânge de dezvoltarea fibrozei pulmonare, o boală asociată cu îmbătrânirea, care provoacă cicatrizarea progresivă a plămânilor, insuficiență respiratorie și moarte.

Fibroza pulmonară idiopatică (IPF) este o boală asociată îmbătrânirii cauzată de cicatrizarea progresivă a plămânilor, ceea ce duce la insuficiență respiratorie și deces. Terapiile pentru tratarea IPF sunt limitate, ceea ce face ca studiile privind mecanismele responsabile pentru această boală devastatoare să fie o prioritate.

Recent, un nou mecanism care leagă îmbătrânirea vaselor de sânge de dezvoltarea fibrozei pulmonare a fost descoperit în premieră de cercetători de la Centrul de Artrită și Boli Autoimune (AADC) de la facultatea de medicină din cadrul universității din Boston, în colaborare cu o echipă de la clinica Mayo, din Minnesota

Oamenii de știință au descoperit că ERG, o proteină care controlează în mod normal proprietățile regenerative ale celulelor endoteliale, care căptușesc vasele de sânge la interior, este implicată în progresia fibrozei pulmonare idiopatice, o boală asociată cu îmbătrânirea care provoacă cicatrizarea progresivă a plămânilor, insuficiența respiratorie și moartea.

„Descoperirile noastre au demonstrat impactul vasculaturii pulmonare în vârstă, asupra patogenezei IPF”, a declarat autorul corespondent, Giovanni Ligresti, lector universitar la facultatea de medicină din Boston.

„Această lucrare este relevantă și pentru alte tulburări fibrotice, inclusiv fibroza pulmonară asociată cu sclerodermia”, a precizat prof. univ. dr. Maria Trojanowska, director al AADC, care a colaborat la acest studiu.

Cercetătorii au folosit modele experimentale de fibroză pulmonară, celule pulmonare umane și țesuturi pulmonare de la pacienți umani cu IPF, pentru a investiga modul în care disfuncția asociată cu îmbătrânirea vasculaturii pulmonare contribuie la progresia bolii.

Oamenii de știință au creat și un nou model experimental, în care gena ERG a fost epuizată din vasele de sânge. „În cazul leziunilor pulmonare, modelele cărora le-am șters ERG nu au mai putut repara în mod corespunzător leziunea, ceea ce a condus la cicatrici pulmonare progresive, așa cum s-a observat la șoarecii în vârstă, și la pacienții cu IPF. În plus, chiar și în absența leziunii, modelele fără ERG au prezentat caracteristici ale îmbătrânirii avansate, inclusiv inflamație crescută și o predispoziție sporită pentru dezvoltarea unor afecțiuni cronice, observate, de obicei, la persoanele în vârstă”, a explicat lector univ. dr. Ligresti.

Potrivit cercetătorilor, având în vedere că multe boli cornice apărute la vârstnici sunt cauzate de vase de sânge disfuncționale, vizarea mecanismelor moleculare care pot promova regenerarea vaselor de sânge, cum ar fi ERG, ar putea fi benefică și altor organe, nu doar plămânilor. „Aceste constatări pot avea, de asemenea, implicații importante la pacienții vârstnici cu Covid-19, la care anomaliile vasculare și inflamația vasculară crescută sunt adesea responsabile pentru acutizarea bolii și moarte”, a mai precizat cercetătorul.

Studiul a fost publicat luni, în revista Nature Communications.

Articolul Proteină asociată cu îmbătrânirea și fibroza pulmonară idiopatică, identificată de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.