Proteze dentare

Proteze dentare

Protezele dentare sunt dinți artificiali care au rolul de a înlocui dinții naturali. Acestea sunt fabricate și personalizate în funcție de fiecare caz, de obicei, din acril, într-un laborator. Protezele sunt utilizate pentru a restabili funcționalitatea și estetica dinților naturali.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare totale – sunt folosite în situația în care toți dinții naturali lipsesc. Acestea pot restaura gingiile și creasta alveolară, dacă este necesar. Proteza poate fi susținută pe crestele fără dinți și pe palat, sau sprijinită pe implanturi.

Protezele dentare parțiale sunt folosite dacă încă mai există dinți naturali sănătoși în cavitatea bucală. Proteza se poate fixa pe dinții adiacenți folosind un sistem de prindere vizibil (clipsuri) sau sprijinite alternativ pe implanturi.

Alternative de tratament disponibile pentru protezele dentare. De ce să aleg proteza dentară?

Pentru mulți pacienți, aceasta este singura soluție de restaurare dentară: În cazul diverselor afecțiuni medicale, sau când se administrează anumite medicamente în mod regulat, există o interdicție privind aplicarea implanturilor. Protezele vor oferi o soluție funcțională și estetică fără a fi nevoie de implanturi.
Protezele sunt un înlocuitor mult mai ieftin comparativ cu implanturile dentare și sunt foarte rezistente în timp. Dacă este necesar, se pot efectua diferite proceduri de restaurare relativ ușor.
Progresele tehnologice: Proteza poate fi acum susținută de implanturi. Pentru a fixa o întreagă proteză, sunt necesare implanturi individuale în fiecare maxilar, spre deosebire de fixarea unei coroane pe un implant care necesită un implant pentru fiecare dinte lipsă.

Care sunt avantajele protezelor susținute pe implanturi?

Durabilitate – Atunci când proteza nu se sprijină pe creasta care se modifică în timp, ci este susținută pe implant, rezultatul este mai stabil și durează foarte mult timp.

Stabilitate îmbunătățită – Prinderea protezei pe implant este mai bună decât prinderea protezei pe creastă și palat, iar pacientul va putea vorbi și mesteca fără probleme.

Întreținere simplă – Proteza este ușor de îndepărtat pentru a fi curățată.

Fixare simplă – Pentru fixarea protezei, puteți folosi creme și adezivi specifici.

Confort maxim atunci când utilizați proteza deoarece nu este necesară protezarea în zona palatului. Drept urmare, limba este liberă, tulburările de vorbire sunt minime, iar simțul gustului nu este afectat.

Indicații și soluții pentru purtătorii de proteze dentare

În cadrul clinicii noastre, ne angajăm să realizăm cu succes diferite tipuri de proteze astfel încât să se potrivească nevoilor clienților noștri. Mai mult, după montarea protezelor dentare organizăm o serie de programări pentru a monitoriza nivelul de adaptabilitate al pacientului și pentru a face eventuale corecții și ajustări fine după caz.

La ce schimbări trebuie să vă așteptați dacă folosiți proteza dentară?

Din momentul folosirii unei proteze dentare, pacientul trebuie să se adapteze la o serie de schimbări majore precum:
Este cuprinsă între trei săptămâni și câteva luni, deoarece creierul și mușchii faciali au nevoie de o perioadă de acomodare cu prezența unui „corp străin” în cavitatea bucală. Nepotrivirea cu una dintre structurile protezei se va manifesta prin răni, disfuncții, probleme în pronunție și instabilitate protetică.
Un aspect mai tânăr se poate obține prin modificarea dimensiunii verticale a etajului inferior al feței, prin recăpătarea proporțiilor feței, precum și prin redobândirea aspectului ferm al buzelor.
Pronunția în timpul vorbirii se schimbă ușor, datorită faptului că limba atinge proteza în zona palatului. Cu toate acestea, uneori noua poziție a dinților restaurați protetic este diferită față de cea a dinților naturali, deci pronunția „S” și „Z” vor suna diferit față de pronunția lor înainte de fixarea protezei.
Procesul de masticație cu o proteză este mai puțin eficient, necesitând tăierea alimentelor în bucăți mici și evitarea alimentelor lipicioase.

Contactează-ne

Scroll to Top