loader image
Home » Reabilitare orala complexa

Reabilitare orala complexa

Reabilitarea orală completă

Reabilitarea orală completă este unul dintre cele mai extinse tratamente efectuate în mod regulat în domeniul stomatologic. Aceasta presupune reconstrucția completă, adică refacerea fiecărui dinte din cavitatea orală a pacientului, care contribuie la menținerea confortului în timpul masticației și al vorbirii, și bineînțeles la estetica dentară a pacientului.

Reabilitarea orală completă constă, de obicei, într-o serie de tratamente dintr-o varietate de domenii stomatologice. Medicul primar „dirijorul orchestrei” determină planul general de tratament, împreună cu alți specialiști din diverse domenii și bineînțeles, împreună cu pacientul.

Datorită complexității tratamentului, care nu include doar zona dinților, ci și zona oaselor maxilare și al articulațiilor – abordarea pentru fiecare caz este individualizată și necesită o planificare precisă a tuturor etapelor de tratament. Ocazional, restaurarea orală poate include pentru implanturile dentare, efectuarea unei proceduri de aliniere dentară și / sau de grefare osoasă.

Care este scopul reabilitării complete?

Spre deosebire de opinia comună a pacienților de „a scoate totul și a pune ceva nou în loc”, pacienți care nu au fost supuși în practică unui astfel de procedeu de reabilitare dentară, putem spune că aceasta nu este o abordare valabilă în multe dintre cazuri.

Sistemul de masticație este un sistem complet și sensibil la apariția unor modificări, fie că este la nivelul micro – poziția marginii gingiei și a marginii osoase din jurul dinților, fie că este la nivel macro – interacțiunea dentară dintre maxilar și mandibulă și impactul lor asupra funcționării masticației și a sănătății articulațiilor maxilarului. Efectuarea unei reabilitări orale complete permite revenirea cu succes la funcțiile normale a întregului sistem.

Tratamentul tuturor părților din sistemul dentar este necesar în cazurile în care există leziuni extinse și avansate ale cavității bucale – cazurile de leziuni extinse (accidente), afecțiuni dentare extinse cauzate de o îngrijire precară / de boli ereditare / de un tratament medicamentos / de carii dentare/ de scrâşnirea dinților /  nereuşita tratamentelor anterioare, etc.

Ce presupune reabilitarea completă?

Fiecare caz care necesită o reabilitare orală completă este un caz unic și necesită atenție particulară asupra tuturor factorilor implicați. Cu toate acestea, există o serie de principii care stau la baza efectuării tratamentului de reabilitare completă:

  1. Identificarea cauzei – Efectuarea unui tratament extins fără identificarea cauzei, nu ajută la obținerea rezultatului dorit și menținerea acestuia în timp. Prin urmare, în prima fază, se efectuează examinări ample și consultatii cu pacientul pentru a se identifica cauzele – inclusiv predispoziția ereditară la problemele parodontale, lipsa unei bune igiene orale, alimentația precară, scrâşnirea dinților, utilizarea unor materiale abrazive, existența unor afecțiuni și utilizarea diferitelor medicamente.
  2. Pregătirea inițială – În toate cazurile de reabilitare orală completă, chiar și în cazurile în care ambele maxilare sunt reconstruite, pregătirea inițială dentară (îmbunătățirea igienei orale, eliminarea factorilor de infecție a țesuturilor moi etc.) permite efectuarea reabilitarii cu succes și servește ca o etapă suplimentară. Această etapă poate include, de asemenea, alinierea dentară pentru pregătirea aplicării coroanelor / punților / implanturilor și chiar pentru efectuarea proceduriiortognatice în vederea modificării raportului maxilarului.
  3. Planificarea și implementarea reabilitării – Există multe abordări prin care se poate realiza reabilitarea completă, cea mai conservatoare (alinierea dentară, realizarea tratamentelor de canal, a coroanelor și punților în întreaga cavitate bucală) și cea mai puțin conservatoare (prioritizarea efectuării restaurărilor care se bazează pe implanturi, chiar și în cazurile în care o parte din dinți ar putea fi „salvați”). Dar în fiecare caz, există 5 principii care stau la baza planificării reabilitării: sistemul de masticație, sănătatea maxilarului, pronunția, estetica și întreținerea.

Sistemul de masticație –  Crearea unui sistem de masticație eficient și anatomic. Sănătatea articulației maxilarului este influențată de corectitudinea restaurării – închiderea necorespunzătoare a maxilarului poate cauza probleme atât la nivelul articulațiilor – suprasolicitare, durere, deteriorarea mușchilor maxilarului, cât și la nivelul corpului, afectând poziția acestuia. 

Fonetica – pronunția corectă – este puternic influențată de dinți și limbă. Lezarea uneia dintre acestea (poziția greșită a dinților, distanțarea, penetrarea spațiului propriu-zis al limbii) cauzează în cele multe cazuri dificultatea pronunției diferitelor sunete. Estetica facială are un rol foarte important în starea de spirit a pacientului, în nivelul stimei de sine și în percepția vârstei pacientului. Cantitatea de expunere a dinților când pacientul vorbește / zâmbește, suportul pe care maxilarul îl oferă obrajilor / buzelor, forma dinților și culoarea lor, toate joacă un rol foarte important în crearea unui aspect natural, plăcut, care să se potrivească formei feței pacientului și cerințelor acestuia. Și, bineînțeles, reabilitarea orală completă efectuată cu succes trebuie să permită întreținerea acesteia într-un mod constant, atât de către pacient, cât și de către medic, acest lucru îmbunătățește rezistența în timp a reabilitării și elimină necesitatea repetării tratamentelor. 

Deci, la ce ar trebui să mă aștept de la acest tratament?

Dacă aveți nevoie de reabilitare orală completă, trebuie să vă pregătiți pentru o serie semnificativă de intervenții, care necesită îngrijiri stricte și colaborare deplină. Intevențiile în sine vor include, cel mai probabil, tratamente precum extracții, tratamente de canal și coroane sau punți pe majoritatea sau pe toți dinții din cavitatea bucală, efectuarea plombelor, înlocuirea tratamentelor protetice vechi, efectuarea procedurilor chirurgicale (sinus lift, grefare osoasă), și uneori implanturi dentare sau extractia dinților.

În plus, datorită schimbării semnificative a cavității bucale (uneori  are loc modificarea formei feței sau a  poziției maxilarului), există o perioadă de adaptare în timpul căreia restaurarea temporară va fi utilizată ca instrument pentru a crea o nouă stare de echilibru între toți factorii sistemului de masticație și pentru a ajusta corpul la noua stare finală.

La clinicile Dr. Eidleman, reabilitarea orală completă poate fi efectuată într-o singură zi sau în câteva zile, sub anestezie

Galerie

Contactează-ne

Scroll to Top