Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Riscul de osteoporoză și sindrom metabolic poate fi evaluat pe plajă

Riscul de osteoporoză și sindrom metabolic poate fi evaluat pe plajă

Peste 200 milioane de femei la nivel mondial suferă de fracturi osteoporotice. La fiecare 3 secunde se produce o  fractură undeva în lume, care are drept cauză osteoporoza. Sindromul metabolic este și el extrem de frecvent, în SUA fiind de 38,5%. În Europa, aproximativ un sfert din populația adultă are sindrom metabolic. Românii care merg pe litoralul românesc în această perioadă își pot evalua pe plajă riscul de osteoporoză și sindrom metabolic în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!”

În cinci stațiuni de pe litoralul românesc: Neptun, Olimp, Mangalia, Costinești, Saturn turiștii pot beneficia de consultații gratuite în specialitățile endocrinologie, dermatologie și oftalmologie în perioada 15-20 august 2022.

Osteoporoza, „boala oaselor fragile”

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Conform estimărilor, o femeie din 3 femei și un bărbat din 5 cu vârste de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței.

Osteoporoza este o boală „tăcută”, care poate evolua fără simptome până la apariția celei mai grave consecințe a acesteia, fractura de fragilitate. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea densității minerale osoase, și alterarea microarhitecturii țesutului osos, ceea ce antrenează scăderea rezistenței osoase și creșterea fragilității oaselor, cu creșterea consecutivă a riscului de fractură.

Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați: durere, suferință și dizabilități semnificative, și chiar deces.

,,Osteoporoza este incă o boală subdiagnosticată si subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce, dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și  implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a spus prof. dr. Cătălina Poiană.

15 medici endocrinologi și rezidenți s-au alăturat și anul acesta campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”. Aceștia fac screening pentru osteoporoză, stabilind riscul de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate.

,,Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic,  pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

Sindromul metabolic la români

Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%) au atras atenția medicii la conferința de presă susținută în stațiunea Olimp, la debutul campaniei.

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității și a dislipidemiei.

Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2 și facilitează realizarea studiilor clinice și epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viață și abordările farmacologice care vizează prevenția complicațiilor asociate.

Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ: obezitatea, rezistența la insulină, inactivitatea fizică, factori genetici și înaintarea în vârstă.

Pacienții cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicații, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilație atrială, accident vascular cerebral și chiar boală tromboembolică.

În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienții cu sindrom metabolic decât se credea anterior. În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariției malignităților la rinichi, vezică biliară, colon și chiar la nivelul prostatei.

Sindromul metabolic poate crește și riscul de eclampsie și poate afecta performanța cognitivă. De asemenea, acești pacienți se confruntă și cu facturi medicale mai mari, au șanse mai mari de a avea venituri reduse și pot avea accesul la asistență medicală îngreunat.

Turiștii pe litoral pot merge la corturile special amenajate pentru a-și face un screening pentru sindromul metabolic. Medicii le vor măsura: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

Citiți și:

Prof. dr. Viorel Jinga, rector UMFCD despre consultațiile gratuite pe litoral: Pregătim studenți și rezidenți pentru medicina preventivă

Dr. Alin Nicolescu, SRD: Ne adresăm turiștilor, nu neapărat pacienților. Cancerul de piele este subdiagnosticat!

 

 

Articolul Riscul de osteoporoză și sindrom metabolic poate fi evaluat pe plajă apare prima dată în 360medical.ro.